Ondernemerspanel

45% van internationaal ondernemend Nederland voelt zich niet gesteund door de overheid in het Brexit-proces

De EU en het VK lijken maar niet tot een Brexit-compromis te komen. Daarmee lijkt een no-deal Brexit steeds dichterbij. De twee partijen hebben tot eind dit jaar om tot een nieuwe handelsdeal te komen. Wij vroegen via de wekelijkse vragen in de ONL-app wat internationaal ondernemend Nederland merkt van een Brexit en of zij voldoende zijn voorbereid.

Een merendeel van de ondernemers beschikt over Brexit-informatie. Toch geeft bijna een kwart aan dat zij niet weten of hun informatie voldoende is. Ondernemers geven aan dat zij vragen over de Brexit het meeste stellen bij het Brexit-loket. Toch geeft 10% van de ondernemers aan dat zij nergens terecht kunnen met hun vragen. Bovendien wil een groot deel (44%) van de ondernemers meer geïnformeerd worden door de overheid over de Brexit.

Bijna de helft van de ondernemers die internationaal zaken doen, geven aan dat een Brexit invloed heeft op hun onderneming. Op de vraag of ondernemers zich gesteund voelen tijdens het Brexit-proces door de overheid, geeft 45% aan dat zij zich niet gesteund voelen. Volgens ondernemers kan de overheid hen beter steunen door sectorspecifieke voorlichting en duidelijke scenario-uitwerkingen.

Tenslotte vindt een meerderheid van de ondernemers dat het ondernemend geluid in het Brexit-proces onvoldoende wordt gehoord. Volgens ondernemers kan dit worden verbeterd door ondernemerspanels in te schakelen, brancheorganisaties te betrekken en met concrete voorbeelden te komen die zich richten op ondernemers.