CoronaNieuws

750 miljoen euro extra corona-overbruggingskrediet vrijgemaakt voor mkb

Gisteravond maakten minister Wiebes en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat bekend dat er een extra regeling komt voor ondernemingen die een kleine lening (van 10.000 tot 50.000 euro) nodig hebben. De overheid staat daarbij voor 95% garant. Dit is ontzettend goed nieuws voor ondernemend Nederland.

De Kleine Kredieten Corona garantieregeling, oftewel de KKC-regeling, zorgt voor een soepele aanvraag van kleine kredieten bij banken en non-bancaire financiers die hiervoor geaccrediteerd zijn. Ondernemers kunnen een krediet aanvragen van tussen de 10.000 en 50.000 euro, waarbij ze een garantie van de staat van maar liefst 95%. Het risico van de overige 5% wordt gedekt door de bank. De staatsgarantie is dus aanzienlijk groter dan bij de eerdere garantiestellingen. ‘Goed dat ook non-bancaire financiers zijn meegenomen bij deze regeling’, benadrukt ONL-voorzitter Hans Biesheuvel. ‘Dit biedt meer mogelijkheden voor ondernemers.’

Hij licht toe waarom deze regeling zo belangrijk is: ”Vooral familiebedrijven, die vaak geen kredietrelatie hebben bij een bank, kunnen nu makkelijker aan een overbruggingskrediet komen. Zo hebben zij meer kans om in deze coronacrisis het hoofd boven water te houden.”

ONL heeft daarom samen met haar partners en ondernemers in de afgelopen tijd hard voor deze regeling gepleit. Biesheuvel: ”Wij hebben dit punt benadrukt in het ONL 10-punten-plan en gedeeld met alle fracties in de Tweede Kamer. Hier is vervolgens de motie ‘Kennisnemen van de tien voorstellen van ONL’ over aangenomen. Daarnaast hebben wij dit meegenomen in het ONL Ondernemersmanifest ‘Overleven en vernieuwen’ dat wij afgelopen woensdag persoonlijk hebben overhandigd (en toegelicht) aan minister-president Mark Rutte in het Torentje.”

De leden van het kabinet verwachten een grote toeloop van ondernemers voor deze relatief kleine kredieten en stellen daarom een budget beschikbaar van 750 miljoen euro om tegemoet te komen aan de aanvragen. De rente wordt voor deze leningen vastgezet op 4% en de vooraf te betalen provisie bedraagt 2%. De looptijd voor afbetalingen van de kredieten omvat een periode van vijf jaar.

ONL is ontzettend blij met het feit dat er geluisterd is naar de onzekerheid bij ondernemers en dat er gezocht is naar maatwerk voor de verschaffing van kleine kredieten. Biesheuvel: ”Liquiditeit blijft een van de grootste hordes in deze bizarre tijd. Het is goed dat het kabinet de daad bij het woord wil voegen, in de tegemoetkoming aan ondernemers waarbij het water aan de lippen staat.”

Meer weten? Bekijk het nieuwsbericht op de site van de Rijksoverheid