Columns & Opiniestukken

AFM: Grijp in! – Column Hans Biesheuvel – Telegraaf

Column Hans Biesheuvel, Telegraaf 5 oktober 2017

AFM:Grijp in!

 De banken lappen de belofte om ondernemers te compenseren voor de schade als gevolg van de rentederivaten al vier jaar lang aan hun laars. Zonder consequenties. Dat is onacceptabel. Ik roep de AFM op om nu hard in te grijpen en de banken te dwingen om voor het einde van het jaar alle gedupeerde ondernemers zoals toegezegd te compenseren.

De banken komen er iedere keer mee weg. Ze maken een puinhoop en laten anderen met de problemen zitten. Ondernemers die een deadline van een bank missen, krijgen onmiddellijk een renteverhoging voor de kiezen en het dreigement de financiering te verliezen. Banken kunnen eenzijdig contractvoorwaarden wijzigen, de rente verhogen en vage kosten in rekening brengen. Dat hoeven u en ik niet te proberen.

Banken kunnen 20.000 ondernemers giftige financiële producten verkopen en jarenlang treuzelen bij het vergoeden van de schade. Klanten kunnen failliet gaan, politici, de AFM en zelfs de Minister kunnen roepen wat ze willen. Banken trekken zich er niets van aan.

Vanuit banken gezien zijn kleine ondernemers vogelvrij. Dit moet veranderen. Ondernemers hebben bescherming nodig tegen dit soort slechte praktijken. Geen halfzachte gedragsregels vanuit de sector, maar echte bescherming tegen de machtspositie van banken. Denk aan wetgeving en toezicht met tanden.

Column Hans Biesheuvel - AFM: grijp in!