CoronaNieuws

Ambachtslieden grijpen naast cruciale noodsteun

Geschreven door ONL-voorzitter Hans Biesheuvel

Veel van onze ambachtslieden komen niet in aanmerking voor de TOGS-regeling. Ondernemende vakmannen en vakvrouwen met nagenoeg dezelfde handel vallen onder verschillende SBI-codes, waardoor veel van hen buiten de boot vallen. Houtbewerkers, glazeniers, bruidsmodeontwerpers; ondanks flinke omzetdaling door de coronacrisis kunnen zij geen beroep doen op de maatregel ‘4000 euro belastingvrij voor bedrijven in nood’. Dat moet echt anders!

‘Laat ze niet het slachtoffer worden’, vertelde Elrie Bakker-Derks, voorzitter van AmbachtNederland, in De Telegraaf deze week. Ik ben het helemaal eens met Elrie. Ambachtslieden zijn passievolle ondernemers die prachtig maatwerk kunnen leveren. Hun producten en diensten zijn belangrijk voor onze samenleving en economie. Al deze beroepen verdienen optimale bescherming. De noodsteun van 4000 euro kan juist nu voor deze ondernemers het verschil maken, waardoor ze kunnen blijven bestaan!

Ambachtelijke ondernemers zijn niet de enige die misgrijpen. Bedrijven staan namelijk niet altijd onder de juiste SBI-code ingeschreven bij de Kamer Van Koophandel (KVK), omdat bijvoorbeeld hun bedrijfsactiviteiten door de jaren heen veranderd zijn. Al ruim 17.000 bedrijven hebben bij de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland gemeld dat de SBI-code niet aansluit bij hun hoofdactiviteit, waardoor ze niet de TOGS kunnen aanvragen. ONL krijgt zelfs mailtjes van ondernemers die zeggen dat zij door de KVK zomaar ergens zijn ingedeeld (bij een SBI-code) en daar nu de dupe van zijn. Conclusie: het systeem heeft wat bijschaving nodig.

Gelukkig zijn er goede ontwikkelingen. Zo is er gisteren een belangrijke motie aangenomen in de Tweede kamer. De Kamer vindt dat wanneer de SBI-code van een ondernemer nu niet meer aansluit bij de bedrijfsactiviteiten, het alsnog mogelijk moet zijn om de TOGS-regeling aan te vragen. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft daarom de opdracht gekregen om dit mogelijk te maken.

Ik roep daarom het ministerie op om de schrijnende voorbeelden van ondernemers met ambachtelijke beroepen ter harte te nemen. Jullie kunnen nu essentiële hulp bieden, zodat ondernemers niet onnodig kopje onder gaan.