Nieuws

ArbeidsmarktPoort: constructief debat over de toekomst van werk

Het is echt tijd voor een maatschappelijk en politiek debat over de toekomst van de arbeidsmarkt. Daarom richt ONL voor Ondernemers samen met branchevereniging Bovib en de Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN) een ArbeidsmarktPoort op bij pers- en debatcentrum Nieuwspoort in Den Haag. De eerste ArbeidsmarktPoort vindt plaats op woensdag 19 april van 15.30 tot 17.30 uur.

“Alle relevante thema’s op arbeidsmarktgebied komen voorbij en worden net even op een andere manier voor het voetlicht gebracht”, zegt ONL-voorman Hans Biesheuvel, die het belangrijk vindt om dieper in te gaan op de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. “Die is continu in beweging en het is belangrijk dat er meer stappen worden gezet op het gebied van wet- en regelgeving voor zowel werkend als ondernemend Nederland.” 

Marc Nijhuis, voorzitter van de Bovib, vult aan: “Het is echt tijd voor een breed, constructief debat over de arbeidsmarkt. We willen iedereen uitnodigen voor dit soort bijeenkomsten: van zzp’er tot werknemer, van vakbond tot onderwijsinstelling. De ArbeidsmarktPoort moet een plek worden waar al die geïnteresseerden en belanghebbende elkaar ontmoeten en van gedachten wisselen. Een snel veranderende arbeidsmarkt vraagt om passende maatregelen en toekomstbestendige wet- en regelgeving.”

Commissie Borstlap tegen het licht

De initiatiefnemers willen minimaal twee keer per jaar onderwerpen bespreken die te maken hebben met de arbeidsmarkt. De eerste ArbeidsmarktPoort gaat over het adviesrapport van de Commissie Borstlap. De Commissie Borstlap onderzocht of de huidige regels rondom werk voldoende passen bij toekomstige behoeften van werkend Nederland. Het antwoord van de commissie was destijds duidelijk: we moeten in Nederland de bakens verzetten. Niemand minder dan de commissieleider en voormalig topambtenaar Hans Borstlap verzorgt de inleiding van de bijeenkomst.

“Kloppen de uitgangspunten nog van de Commissie Borstlap? Dat is de insteek”, legt Biesheuvel uit. Tijdens de eerste bijeenkomst zullen politici, beleidsmedewerkers en arbeidsmarktexperts aanschuiven. “Het is de bedoeling dat deze bijeenkomsten een vaste waarde worden in politiek Den Haag. De ArbeidsmarktPoort moet dé plek worden waar al die belanghebbenden elkaar weten te vinden.”

Meer debat over de arbeidsmarkt

Bovib-voorzitter Nijhuis kijkt uit naar meer bijeenkomsten. “Het is de bedoeling dat meerdere onderwerpen met betrekking tot de arbeidsmarkt in de toekomst besproken gaan worden. Denk hierbij aan het zzp-dossier, pensioenen of de krapte op de arbeidsmarkt. Stuk voor stuk maatschappelijk relevante onderwerpen die we graag ter tafel brengen.”

Geïnteresseerden kunnen de ArbeidsmarktPoort gratis bezoeken.