Columns & OpiniestukkenNieuws

Banenmotor – Column Hans Biesheuvel – Telegraaf

Column Hans Biesheuvel, Telegraaf 27 juli 2017

Banenmotor

Welke startende ondernemer er wil niet de nieuwe TomTom of Booking.com worden. Nederland heeft veel prachtige bedrijven zien groot worden, vanuit de zolderkamer tot op de beurs. Recent onderzoek van de Hogeschool Utrecht toont echter dat de uitdaging van het ondernemerschap net zo’n belangrijke reden om te ondernemen is als financiële motieven. Ondernemers hebben niet zo zeer de droom om te cashen op de beurs, maar willen gewoon zelf werken voor eigen geld en bedrijf. Hiermee vormen creëren ze banen en vormen ze de basis van onze economie.

Toegang tot financiering is nog steeds de grootste barrière om als ondernemer te beginnen, dat horen we al jaren. Gezien de houding van de banken en de nieuwe regelgeving waar ze mee kampen, vrees ik dat hun kredietbeleid de komende jaren niet zal versoepelen. Daarom ben ik een groot voorstander van alle nieuwe financieringsinitiatieven, vaak ondersteund door het Ministerie van EZ.

Qredits bijvoorbeeld heeft al meer dan 15.000 banen gecreëerd door microkredieten tot €50.000 te verstrekken. Ruim 75% van de klanten van Qredits had zonder dit krediet nooit te hebben kunnen starten en nooit medewerkers gezocht. Ik ben blij met het pionierswerk van Qredits, crowdfunders en andere nieuwe financiers. Zonder alternatieve financiering valt de banenmotor stil.