Columns & Opiniestukken

Één bank – Column Hans Biesheuvel -Telegraaf

Column Hans Biesheuvel, Telegraaf, 19 april 2018

Één bank

Het MKB wordt met tegenzin gefinancierd door banken. Die vinden dat ze op de kleine ondernemers te weinig kunnen verdienen. Dit is een probleem, omdat er nog maar drie banken zijn die krediet verlenen aan ondernemers en die bieden allemaal precies hetzelfde aan. Ondernemers hebben in Nederland helemaal geen keuze, in feite is er sprake van één bank.

Het bedrijfsleven ontwikkelt zich steeds minder voorspelbaar, dat geldt ook voor de financieringsbehoefte. Met de standaardproducten en bijpassende eisen van de bank kunnen ze niet uit de voeten. Ondernemers hebben aandacht en maatwerk nodig en de banken zijn vergeten hoe dit werkt.

De banken krijgen ondertussen bakken met goedkoop geld om uit te lenen. De maatschappij en de politiek sporen ze constant aan om het MKB te financieren. Dit levert vooral maatschappelijk gewenste reclamespotjes op.

Talloze alternatieve financiers zijn meer dan bereid om passende financiering te leveren. Maar die hebben niet de voordelen die de bank heeft. Ze kunnen niet goedkoop lenen, worden achtergesteld in het zekerhedenrecht en de overheidsregelingen zijn er niet op ingericht. Een gelijk speelveld is hier nodig. Het wordt tijd om het monopolie van die éne bank te doorbreken.

Mono

Klik hier om het artikel op de website van de Telegraaf te lezen.