Nieuws

Belangrijkste wetswijzigingen voor ondernemers per 1 juli 2021

Ondernemers opgelet. Vanaf 1 juli 2021 krijg je te maken met nieuwe wetten en regels. Halverwege het jaar staan er altijd nieuwe wetten en regels voor de deur. ONL zet de belangrijkste wetswijzigingen per 1 juli 2021 op een rij voor je.

 

1. Alle rechtspersonen dezelfde regels voor bestuur en toezicht

Tot 1 juli 2021 verschillen de regels over de taken, het stemrecht en de aansprakelijkheid binnen een bestuur nog per rechtspersoon (bv, nv, stichting, vereniging, etc.). Vanaf 1 juli 2021 gaan voor alle verschillende rechtspersonen dezelfde regels gelden voor bestuur en toezicht. Stichtingen en verenigingen moeten dan voldoen aan dezelfde regels als bv’s en nv’s. Bekijk voor meer informatie over deze wetswijziging en de vraag of de wijziging mogelijk gevolgen heeft voor jouw bestuur, de website van de KvK: https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/wetten-en-regels/dit-betekent-de-wbtr-voor-je-organisatie/

 

2. Kleine plastic flesjes krijgen statiegeld

Verkoop je kleine plastic flesjes frisdrank en water met een inhoud van minder dan een liter? Vanaf 1 juli zit er 15 cent statiegeld op dergelijke kleine plastic flesjes. Voor het inzamelen van lege flesjes komen speciale zaken die je kunt bestellen bij je drankleverancier. Voor eigenaren van grote supermarkten (200m2 en meer) en bemande tankstations langs de snelweg geldt verder de verplichting om lege petflesjes in te zamelen. Voor horecabedrijven is dit dan weer niet verplicht. Uiteraard mag je er als horecabedrijf voor kiezen om dit wel te doen. Aan jou de keuze om het statiegeld al dan niet retour te doen aan de consument.

 

3. Nieuwe btw-regels voor internationale e-commerce

Op 1 juli gaan ook de nieuwe Europese regels in over het online kopen van producten van buiten de EU. Nu zijn bestellingen via een webwinkel van onder de 22 euro nog uitgezonderd van btw. Deze btw-vrijstelling verdwijnt. Zendingen met een waarde tot en met 150 euro blijven wel vrijgesteld van invoerrechten. Naast het veranderen van de btw-regels komen er nieuwe regels voor digitale platformen. In de nieuwe btw-regels worden de platforms – i.p.v. de ondernemer – verantwoordelijk voor btw-afdracht als zij meer doen dan alleen vraag en aanbod bij elkaar brengen, bijvoorbeeld wanneer zij bestellingen en betalingen faciliteren. Het platform moet daardoor btw betalen in het land waar de klant woont. Ten slotte komt er een één-loket-systeem voor het registreren van de btw binnen de EU voor leveranciers van digitale diensten. Kijk voor meer informatie op:

https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/internationaal-ondernemen/e-commerce/btw-regels-voor-e-commerce-in-de-eu/#bereid

 

4. Betrouwbaarheidsniveau EH1 van eHerkenning stopt

EHerkenning is de onlinemethode voor ondernemers om veilig in te loggen op websites van de overheid. Ondernemers (behalve ZZP’ers) hebben eHerkenning nodig bij het aanvragen van subsidies, loonaangifte en vergunningen. EHerkenning beschermd ondernemers tegen identiteitsfraude. De overheid hanteert 5 verschillende betrouwbaarheidsniveaus. Vanaf 1 juli 2021 vervalt het laagste betrouwbaarheidsniveau, de eH1. Leveranciers van eHerkenning informeren ondernemers over het stopzetten van eH1. ONL adviseert ondernemers met een eH1 betrouwbaarheidsniveau het niveau zo snel als mogelijk te upgraden.

 

5. Verkoop wegwerpplastic verboden

Vanaf 3 juli mogen importeurs en producenten een aantal plastic wegwerpproducten niet meer op de markt brengen. Het gaat onder meer om plastic wegwerpbestek (vorken, messen, lepels en eetstokjes), borden, rietjes, wattenstaafjes voor eenmalig gebruik, roerstaafjes, ballonstokjes en plastic voedsel- en drankcontainers gemaakt van EPS. Winkels, groothandels en horecabedrijven mogen na 1 juli nog wel hun oude voorraad wegwerpplastic op maken. Ga, nog voordat de voorraad aan wegwerpplastics op is, opzoek naar alternatieven.

Let op: de ingangsdatum van deze wetswijziging is nog niet 100% definitief en kan dus nog vertraging oplopen. Houd de berichtgeving van ONL in de gaten.

 

6. Minimumloon omhoog

Ben je werkgever? Het wettelijk brutominimumloon voor werknemers van 21 jaar en ouder bij een volledig dienstverband gaat vanaf 1 juli 2021 omhoog. Dit zijn de nieuwe bedragen:

€ 1.701,80 per maand

€ 392,55 per week

€ 78,51 per dag

 

Dit zijn de belangrijkste wetswijzingen die per 1 juli 2021 ingaan. Ook later in 2021 kunnen er nog meer wetswijzigingen bekend worden gemaakt. Op Prinsjesdag, de derde dinsdag van september, worden de nieuwe toekomstplannen van dit demissionaire kabinet gepresenteerd.  Je kunt met al je vragen over bovenstaande nieuwe wetten terecht bij ONL. Neem gerust contact met ons op via https://onl.nl/contact/