CoronaNieuws

Bescherming tegen inkomensverlies ook voor zzp’ers

Zes belangenorganisaties voor zelfstandige ondernemers doen een dringend beroep op het kabinet elke zzp’er die door de coronacrisis fors omzetverlies lijdt, financieel tegemoet te komen. Nu komen zzp’ers alleen in aanmerking voor financiële steun wanneer hun inkomen tot onder het bijstandsniveau daalt.

“Dat betekent dat zeer veel zelfstandigen met een forse inkomensachteruitgang geen enkele steun kunnen krijgen”, schrijven de organisaties in een brief aan het kabinet. Zij waarschuwen dat hierdoor het aantal mensen met schulden zal toenemen. Ook voorzien zij nadelige effecten op het economisch herstel na de crisis. “Dat zal worden bemoeilijkt als honderdduizenden mensen hun werkzaamheden t.z.t. niet meer kunnen oppakken omdat ze ‘kopje onder’ zijn gegaan.”

Het kabinet heeft een lovenswaardig pakket aan steunmaatregelen op tafel gelegd om de economische gevolgen van de corona-crisis zo veel mogelijk te dempen én om werkenden te beschermen tegen inkomensverlies. Die laatste doelstelling zien de zes organisaties wel terug bij de steun aan bedrijven mét personeel, maar ‘die komt volstrekt onvoldoende tot uiting in de maatregelen voor zelfstandigen.”

Zij roepen het kabinet op dit recht te trekken. Lees hier de brief Inkomenssteun zelfstandigen.