Nieuws

Bloedbad – Column Hans Biesheuvel – Telegraaf

Column Hans Biesheuvel
Telegraaf, 8 september 2016

Bloedbad

Zelfstandig professionals en hun opdrachtgevers zijn het zat. Onze eerdere waarschuwing tegen het optuigen van een bureaucratisch monster wordt werkelijkheid. Sinds mei werken zzp’ers met modelcontracten om vooraf zekerheid te krijgen over hun arbeidsrelatie. Naar nu blijkt wordt door de belastingdienst slechts 17% van de contracten gehonoreerd. De dienst heeft 11 weken nodig voor een beoordeling. Wellicht voor de overheid snel, maar de opdracht in kwestie is dan al lang afgelopen.

De gevolgen zijn al zichtbaar. Bouwprojecten lopen vertraging op omdat specialistische zzp’ers door veiligheidseisen per definitie onder toezicht staan. Dit levert een gezagsverhouding op die de zzp’er – volgens de belastingdienst – werknemer maakt. Vergelijkbare problemen spelen bij IT’ers.

De missie van Minister Asscher om het zzp-schap te killen lijkt de overhand te hebben gehad in het kabinet. Het pijnlijke is dat VNO-NCW, FNV Zelfstandigen, en PZO actief hebben meegewerkt aan de totstandkoming van de wet. Zij zijn nu muisstil. Weer een voorbeeld van een poldercompromis waar niet is gekeken naar het belang van de economie of een toekomstbestendige arbeidsmarkt.

De modelcontracten leiden tot een bloedbad en moeten overboord. Met een nieuwe regering stippelen we straks een gedegen wet uit.

2016-09-08_telegraaf_hans-biesheuvel_column_bloedbad