Columns & Opiniestukken

Blok beton – Column Hans Biesheuvel – Telegraaf

Column Hans Biesheuvel, Telegraaf 28 december 2017

Blok beton

Kerstmarkten, winteruitverkopen en feestelijkheden zijn stuk minder onbezorgd geworden. Vroeger konden we zonder angst genieten, naar nu vrezen we voor terroristen of een gek in een busje. Betonblokken in het straatbeeld moeten ons hiertegen beschermen. Helaas levert deze bescherming levert ook veel kopzorgen op.

Soms krijgen ondernemers zonder, of met minimaal overleg, een groot stuk beton voor hun deur. Dit is niet alleen lastig voor de leveranciers. Ook het winkelend publiek loopt er met een boog omheen. Veelal gaat het straatbeeld er ook niet op vooruit.

Begrijp me niet verkeerd, we moeten onszelf beschermen tegen terroristen en gekken. Maar laten we dit wel slim en creatief doen. Denk aan betonnen bankjes in winkelstraten, verankerde wijnvaten bij een slijterij of bijvoorbeeld een rotsblok waarmee een bergsportwinkel ook gelijk reclame kan maken.

Gemeenten moeten ondernemers betrekken. Samen kunnen ze binnensteden slim inrichten. Met een goede balans tussen veilig en aantrekkelijk, zodat mensen er graag komen. Bereikbaarheid voor het winkelend publiek, maar ook toeleveranciers is hierbij essentieel. Net als de uitstraling van een binnenstad. Simpelweg een betonblok neerzetten is soms te kort door de bocht.

Blok beton column Hans Biesheuvel