ONL in de media

Een buitenlands avontuur: wie durft? Hans Biesheuvel bij BNR over handel

Maandag 11 september 2017 was Hans Biesheuvel bij BNR om te praten over het handelsbeleid. In een rondetafelgesprek met de Tweede Kamer betoogt Ondernemend Nederland dat ons exportbeleid zich niet alleen moet richten op grote bedrijven.

De export stijgt hard, maar niet alle Nederlandse bedrijven profiteren daarvan. Minder dan 1 op de 10 mkb’ers durft het aan om internationaal zaken te doen, zegt Ondernemend Nederland. Een gebrek aan ervaring en durf zijn belangrijke boosdoeners, maar voor wie het wel probeert is het volgens de organisatie vaak bijna onmogelijk om financiering te krijgen. ‘Financieringsregelingen zijn er wel, maar die zijn heel ingewikkeld en bureaucratisch. Het lukt voor mkb’ers bijna niet om daarvan gebruik te maken’, zegt voorzitter Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland.

Voor kleine ondernemingen is het lastig om op buitenlandse markten te concurreren, zegt Biesheuvel. Bovendien richt de overheid zich in zijn exportbeleid nu vooral op topsectoren; kleine bedrijven vallen hierdoor buiten de boot. De organisatie pleit voor een minister van Buitenlandse Handel die zich niet meer bezighoudt met Ontwikkelingssamenwerking, maar uitsluitend met handel. Ook wil Ondernemend Nederland dat de overheid meer aandacht heeft voor de behoeften van bedrijven.

Klik hier om Hans Biesheuvel terug te luisteren op BNR.