Columns & Opiniestukken

Brexit is ook kansen

Brexit is ook kansen 

Donderdag 5 april 2018, Telegraaf

Nederland is hét handelsland. De focus in de Brexit-discussie blijft me daarom verbazen. Risico’s en bedreigingen worden breed uitgemeten, maar het gaat te weinig over de kansen. Terwijl we nu de mogelijkheid hebben ons marktaandeel te vergroten. Samen met het kabinet moeten ondernemers de handschoen oppakken en een gericht actieplan maken.  

Binnen Europa kunnen onze producten de Britse vervangen. Hier ligt een ongekende kans voor met name mkb-bedrijven. Maar die hebben wel gerichte ondersteuning nodig. Denk hierbij aan de toegang tot financiering en exportkrediet, maar ook een heldere branding van Nederland als handelspartner.

De Britten waren van oudsher de toegangspoort tot de Verenigde Staten. Zonder verbinding met de interne Europese markt verliezen ze deze positie. Nederland is bij uitstek geschikt om deze rol op te pakken. Niet alleen is onze locatie ideaal, we hebben ook de juiste kennis en infrastructuur liggen.

De Bexit zal veel schade meebrengen. Maar als we daarop blijven focussen zullen we de boot missen. Dit is het moment waarop overheid en ondernemers samen moeten werken om de Brexit-kansen te verzilveren. Dit is dé kans om het mkb een boost te geven.

Klik hier om het artikel te lezen op de website van de Telegraaf.