BrexitNieuwsONL evenementenOpenbare bijeenkomsten

Brexit tour – Bijeenkomst Leeuwarden

Na de start van de Brexit tour in Twente heeft op 11 september jl. alweer de tweede bijeenkomst plaatsgevonden, dit keer in Leeuwarden.

Namens ONL heeft Hans Biesheuvel een korte inleiding gegeven over het ondernemingsklimaat in Nederland en de agenda van ONL om dit klimaat verder te verbeteren. Hij sprak ook over de kansen voor ondernemers vanwege Brexit na de opening door de heer Evert Jan Schouwstra, directeur van het WTC Leeuwarden. Hans Biesheuvel wees de ondernemers op de vruchtbare samenwerking tussen ONL en de Rijksoverheid inzake Brexit.

Zowel RVO als de Douane hebben de circa 45 aanwezige ondernemers informatie verschaft over de concrete consequenties van Brexit voor ondernemers. Namens DCIB gaf Dewanand Mahadew daarnaast aan waar juist mogelijkheden en kansen liggen, omdat Nederlandse ondernemers een groot concurrentievoordeel hebben t.o.v. van andere EU-landen. Tijdens de bijeenkomst heeft Hans Biesheuvel het MKB Toekomstplan 2030 en MKB Megatrends overhandigd aan de lokale WTC directeur Evert Jan Schouwstra.

Hoewel de mate van import en export van en naar Groot-Brittannië per deelnemende onderneming sterk verschilt, gold voor allen de vraag: Wat betekent Brexit concreet voor mij? Zo werd er gesproken over de noodzaak van douanenummers, gevolgen van een mogelijke tussenregeling, leveranciers en het onderscheid tussen eind- en tussenproducten.Uit cijfers blijkt dat veel ondernemers nog niet beschikken over een douanenummer en het lijkt erop dat dit  naar de achtergrond wordt verschoven. Wij willen u echter op het hart drukken dat het aanvragen van  een douanenummer een noodzaak is!

Desalniettemin is ondernemend Nederland goed op weg met de voorbereidingen voor Brexit. Wilt u weten of Brexit mogelijk impact zou kunnen hebben op uw onderneming? Doe dan hier de Brexit Impact Scan van het Brexitloket. Bent u geïnteresseerd in de Brexit tour maar heeft u deze bijeenkomst gemist? Geen zorgen, er volgen nog meerdere bijeenkomsten. Hier vindt u een overzicht van het programma, de locaties en kunt u zich aanmelden.