Nieuws

Cao van één A4’tje – Column Hans Biesheuvel – Telegraaf

Cao van één A4’tje

Hierbij nodig ik u uit om een loonstrookje eens van a tot z te analyseren. Wat opvalt is dat de totale kosten die een werkgever maakt al snel het dubbele zijn van wat iemand netto onder de streep overhoudt. Voor groei en banen moeten deze kosten rap omlaag.

We zitten in een situatie waar de vakbond onrealistisch hoge looneisen stelt en niet bereid is cao’s te moderniseren. Daarbij zijn de afgelopen jaren de premies voor de WW en Zorgverzekeringswet gestegen om de schatkist op orde te houden. Deze combinatie van vuistdikke cao’s, hoge looneisen en te hoge premies levert een gevaarlijke mix op die Nederland op achterstand zet.

Het moet anders. Niet meer dezelfde benadering voor zowel de start-up als Shell. Zij zitten in een andere fase van ontwikkeling, met andere belangen. Het beeld dat we de economie centraal kunnen regelen, is achterhaald.

Cao’s moeten een raamwerk worden. Op één A4’tje zetten we het basiskader, daarbinnen maken werkgever en werknemer detailafspraken die passen bij het bedrijf en het moment. Tegelijk laten we de koppeling tussen de overheidsuitgaven en de kosten voor de sociale zekerheid los.

De noodzaak voor drastische verandering is er meer dan ooit. Het werkgeversdeel van de loonkosten is een van de grootste groeibrekers van de economie. Tijd om die te slopen!

 

28-05-2015 Cao van één A4'tje