NieuwsTe gastVerkiezingen 2021

CDA wil positie familiebedrijven bestendigen tijdens kabinetsformatie

Het CDA wil dat de positie van familiebedrijven tijdens de aankomende kabinetsformatie goed wordt bestendigd. Dat zegt CDA-Tweede Kamerlid Hilde Palland in gesprek met ONL-oprichter Hans Biesheuvel en Renée de Kuyper van familiebedrijf Koninklijke De Kuyper over familiebedrijven.

Palland, op dit moment ook nummer 12 op de kandidatenlijst van het CDA, schreef afgelopen najaar al een notitie over familiebedrijven. Zij vindt dat er in politiek Den Haag meer aandacht moet zijn voor familiebedrijven. “Het is belangrijk dat we kijken naar het herstel van de economie na corona en juist familiebedrijven, die sowieso al gericht zijn op duurzaamheid en het doorgeven van een bedrijf, spelen daarbij een hele belangrijke rol.”

Volgens het CDA is het belangrijk dat goede (fiscale) maatregelen voor familiebedrijven blijven bestaan. Daarbij gaat het onder andere over het in stand houden van de BOR, de regeling voor bedrijfsopvolging. Ook ONL heeft hierover in het verkiezingsmanifest ‘We moeten het geld eerst weer verdienen’ voorstellen gedaan: “Het gaat nu vaak over ‘grote fiscale voordelen’ die aan ‘het bedrijfsleven’ worden gegeven. Daar ligt bij familiebedrijven een hele grondslag onder. Het verhaal moet beginnen met belang van familiebedrijven voor onze economie, de werkgelegenheid en ook voor de samenleving. Familiebedrijven geven veel terug,’ aldus Palland.

In de Tweede Kamer stond al een ronde tafel gepland over familiebedrijven. Die is vooralsnog uitgesteld vanwege COVID-19. Zodra dit kan gaat Palland opnieuw aandacht vragen voor dit type bedrijf. Veel aandacht is er nog niet voor bij andere partijen: “Ik krijg vaker de vraag waarom er beleid moet komen voor familiebedrijven. Dat doen we toch ook niet voor andere typen ondernemingen? Dat is een misvatting. Dat doen we wel. Iedereen vindt het vanzelfsprekend dat we iets doen voor start-ups en scale-ups. Dat moeten we ook voor familiebedrijven doen.”

Renée de Kuyper, de tiende generatie in familiebedrijf De Kuyper (ook generatie elf werkt inmiddels al in het bedrijf), vindt het ook belangrijk dat in ‘politiek Den Haag’ meer oog komt voor de positie van familiebedrijven. Zij adviseert familiebedrijven over onder meer governance en opvolgingsvraagstukken: “Elk familiebedrijf is maatwerk. Naar de grote familiebedrijven wordt vaak wel geluisterd, maar er is een hele grote groep kleinere bedrijven, die meer aandacht verdienen.”

Wil je meer weten over de plannen van het CDA voor familiebedrijven en wat volgens De Kuyper de drie factoren zijn die maken dat een familiebedrijf wel of niet succesvol is? Luister dan de podcast terug op Soundcloud, Spotify of Apple.

Soundcloud

Spotify

Apple