Schaduwkabinet

• Spending power

De column van Benno Leeser op Telegraaf.nl
maandag 25 november 2013

Mijn vrouw en ik reizen momenteel een aantal weken voor zaken door het Verre Oosten. Iedere keer als wij daar zijn en ook nu weer, valt ons de enorme drive op van een ieder om keihard te werken en dit ook nog eens gepaard met een stuk positivisme.

Onze treinreis vorige week van Shanghai naar Hangzhou was bijvoorbeeld weer een belevenis op zich. Nergens anders rijden de treinen zo op tijd, is alles zo netjes en strak georganiseerd. Bij aankomst in Hangzhou staat er alweer een team klaar om de stoelen om te draaien in de juiste rijrichting en alles perfect schoon te maken, wat een efficiëntie.

Behalve de doelmatigheid en de gedrevenheid, is de enorme spending power van de Aziaten opvallend te noemen. Op dit moment hebben wij in Europa gelukkig ook regelmatig voordeel van de Chinezen die komen inkopen, maar we moeten echt uitkijken dat wij de race niet gaan verliezen.

Men wil ook graag geld uitgeven om te bewijzen dat men succesvol is. Vooral in Hong Kong is het verbazingwekkend om de rijen klanten voor de ingang van winkels van de topmerken te zien staan, men wacht rustig een half uur om naar binnen te mogen. Helaas is het lang geleden dat wij dit Europeanen hebben zien doen…… Het glas is hier dan ook duidelijk meer dan half vol!

De recente handelsmissie van onze premier met onder andere. VNO-NCW voorzitter Wientjes in Indonesië is wat mij betreft dan ook meer dan verstandig en ik onderstreep de uitspraak van laatstgenoemde afgelopen vrijdag in de Telegraaf, namelijk dat we economische groei buiten de eurozone moeten halen.