Nieuws

Column Hans Biesheuvel; Ontwikkeling naar ondernemerschap

Beroepen van de toekomst – Uitgave
Nummer 3 december 2014

Ontwikkeling naar ondernemerschap

Een recordaantal van 90.000 mensen schreef zich het afgelopen jaar in als eenmanszaak. Veel afgestudeerden hebben interesse in het ondernemerschap. Ondernemer en investeerder Hans Biesheuvel: “Ondernemen is cool.”

“En dat terwijl in mijn tijd de ondernemer een man was in een verkeerd pak en foute auto. Ondernemerschap is populairder dan ooit. Er zitten ook veel voordelen aan self-employment en je eigen broek kunnen ophouden. In deze tijd -waarin de grote bedrijven steeds meer verdwijnen en daar veel kleine voor in de plaats komen- kan ik iedereen ondernemerschap aanraden”, zegt Biesheuvel, oprichter van ondernemersorganisatie ONL voor Ondernemers. “Vroeger was de ondernemer bijvoorbeeld een agrariër, slager of bakker. Nu kun je ook denken aan beroepen als dj of app-maker.”

Starten
Voor de groep die misschien een onderneming wil starten noemt hij als voordeel vooral de mentale vrijheid om eigen dingen te creëren. “Ook verkopen is leuk. Het succes begint bij de sales. Als ondernemer is het belangrijk om te kunnen netwerken, zodat je de samenwerking kunt zoeken met andere kleine ondernemers. Uiteraard moet je bereid zijn om risico’s te nemen. Een echte ondernemer ziet alleen kansen.”

Franchise
Voor wie wat meer zekerheid wil, is de ondernemingsvorm franchise misschien een optie. Hierbij gebruik je als starter de naam en formule van een gevestigd bedrijf en ben je toch ondernemer. Biesheuvel: “Je draagt dus niet in je eentje het risico en bent toch ondernemend bezig. Ook een prima manier om te starten.”