Nieuws

Starbucks Rot Op (1) – Column Hans Biesheuvel – Telegraaf

Column Telegraaf

11 februari 2016

Starbucks rot op (1)
Bij de fiscale acrobatiek van multinationals als Starbucks denk ik aan het Haagse liedje ‘Samen voor ons eigen, laat de rest de rambam krijgen’. Ze vliegen van belastinghotspot naar royaltyparadijs en het lijkt erop dat de overheid dit gedrag maximaal faciliteert. Het eeuwige argument is dat dit zo belangrijk is voor het internationale investeringsklimaat.

Steeds sterker heb ik het gevoel dat het verbeteren van het fiscale klimaat voor ondernemers er blijkbaar minder toe doet. Het evenwicht is zoek. Ik ben het spuugzat dat de fiscale lasten voor ondernemers steeds stijgen in een volstrekt demotiverend en ingewikkeld belastingstelsel. En je moet het als ondernemer ook maar zien te redden met de regelzieke overheid als onberekenbare partner.

Hardwerkende ondernemers vormen de ruggengraat van onze economie. Zij zijn zich bewust van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid, ook als het gaat om het betalen van belastingen. Bij firma’s als Starbucks merk ik daar niets van.

Mijn dringende oproep aan de politiek is: Maak een einde aan deze fiscale acrobatiek met behoud van onze concurrentiepositie en zorg dan voor een evenwichtige verdeling van de lasten. Multinationals moeten hun ‘fair share’ afdragen. Als ze dat niet willen blijven ze maar weg uit Nederland! Volgende week deel 2!

2016 02 11_Telegraaf_HB_Column_Starbucks Rot Op_Print