CoronaNieuws

Corona-Overbruggingsleningen nu ook opengesteld voor familiebedrijven

Maar liefst 69% van alle bedrijven in Nederland zijn familiebedrijven. Veel van deze bedrijven hebben geen kredietrelatie met een bank. Zij hebben vaak meer vet op de botten, zoals veel eigen kapitaal. Door de coronacrisis loopt bij veel familiebedrijven de omzet snel terug en komen zij toch in de financiële problemen. Als zij bij de bank aankloppen krijgen ze te horen dat er even geen nieuwe klanten aangenomen worden. Dit heeft grote gevolgen: zonder geld kunnen de vaste kosten niet betaald worden, wat een faillissement kan betekenen.

ONL voor Ondernemers heeft dit probleem aangekaart bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Zij zagen gelukkig ook de urgentie van dit probleem. De oplossing: groeibedrijven kunnen een aanvraag indienen voor een overbruggingskrediet bij Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s). Deze zogenaamde Corona-Overbruggingslening (COL) wordt nu ook opengesteld voor familiebedrijven. Er zijn extra mensen aangesteld om familiebedrijven te begeleiden.

De overbruggingslening die de ROM’s verstrekken variëren tussen de 50.000 en 2 miljoen euro. Zij streven ernaar om de aanvragen onder de 500.000 euro binnen vier tot negen werkdagen af te handelen.