Corona

Corona & Pensioen: nieuwe realiteit in ‘pensioenland’?! – Column van pensioenexpert Theo Gommer

Heel Nederland, maar vooral ondernemers zijn nu maar met één ding bezig; hoe overleven we Corona. Voor ondernemers is dat het in stand kunnen houden van hun bedrijf.

Dat betekent meteen dat er in pensioenland een nieuwe realiteit is. Met ‘pensioen gaan’ is ondergeschikt aan gezondheid en kunnen werken. Zelfs pubers verlangen nu naar school.

Ook het besef dat thuiswerken – en dus onder andere minder files – best kan, gaat ‘het nieuwe werken’ opleveren. Alleen naar kantoor als het nodig is voor (fysiek) overleg en gezelligheid. Van controleren dus naar vertrouwen. Ik heb mij dan ook verbaasd over het feit dat werkgevers nog altijd moeilijk doen over thuiswerken (als dat kan).

Ook al ben ik best somber over de economie, elke crisis gaat voorbij en dan breken nieuwe tijden aan. Ik verwacht dat de Corona-crisis sterkere, moderne ondernemers ‘oplevert’, waarbij met modern management werkafspraken gemaakt én nagekomen worden. Een verademing. Immers, eigenlijk wil niemand managen of gemanaged worden…. durf ik te stellen.

Ik hoop dan ook dat het geneuzel over 3 of 6 maanden eerder/later met pensioen, demotie, deeltijdpensioen, maar ook de lumpsum van 10%, pensioengeld voor huis en bedrijf, voorbij is en dat we juist ons pensioen aanwenden om te kunnen werken, zolang als  gewenst en op een manier die passend is. Daarom pleitte ik al voor een staatssecretaris van pensioen voor na de crisis met deze moderne kijk op employability & pensioen.

U ziet, ik heb nog niet veel gezegd over pensioen zelf. Doe echter een beroep op betalingsonmacht/uitstel indien nodig en blijf goed communiceren, maar houdt de risicodekkingen in stand. En dat echte ‘pensioensparen’ pakken we later wel weer op. Gelukkig hebben we giga veel pensioenvermogen in Nederland. Dat moeten en mogen we dan ook inzetten om deze crisis te doorstaan en boven te komen. Zie mijn column daarover in De Telegraaf.

 

mr. Theo Gommer MPLA CCFP (1966) is managing partner bij de &Gommer Pensions Group. Daarnaast is hij advocaat bij Gommer & Partners Pensioen Advocaten en oprichter van de PensionLawyers Asscociation.