Nieuws

Creativiteit voor beter ondernemerschap – De Nationale Ondernemersdag

Creativiteit voor beter ondernemerschap

De topsector creatieve industrie is de motor achter innovatie en ondernemerschap. Er werken ruim 180.000 mensen in de branche, die samen een omzet genereren van ruim €7 mld. De creatieve sector zorgt ervoor dat steden aantrekkelijk worden voor toeristen, bedrijven en bewoners en leveren een belangrijke bijdrage aan de werkgelegenheid in Nederland.

axellemmens
Volgens Axel Lemmens, directeur van ARTIK Projecten, levert deze sector vaak creatieve oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. “Kunstenaars zijn vaak een belangrijke bron van creatie en innovatie. Het zijn de mensen die de beste zijn in het maken van iets dat nieuw en innovatief is. Zij hebben een verhaal of een beeld en werken daar omheen.” Toch vinden veel kunstenaars het moeilijk om zich als ondernemer op te stellen.

“Voor kunstenaars is dat vaak lastig omdat ze leven in een bepaald vak. Het woord commercieel is vaak een vies woord in de kunstwereld. Je ligt altijd in de spagaat van authenticiteit en commercialiteit. Je kunt niet heel authentiek zijn en tegelijkertijd ook heel commercieel.”De creatieve industrie zou veel meer moeten samenwerken met andere sectoren, vindt Axel Lemmens.

Dit zou ook de Nederlandse economie versterken. “Er moet een beter beeld komen van wat de creatieve sector kan betekenen voor ondernemerschap. Deze sector moet niet naast de maatschappij staan, maar in de maatschappij. Er zijn kunstenaars die dat al doen en bijvoorbeeld de brug slaan naar grote infrastructuur projecten, maar dit kan meer. Iedereen kan van elkaar leren. Een accountant heeft goed wiskundig inzicht, maar kan iemand die onafhankelijk en creatief denkt goed gebruiken.”


Op 9 september verzorgen Axel Lemmens en Stef van Breugel, directeur Van Breugel Art Projects, 
de vip sessie ‘Ondernemen in de creatieve sector’. Besproken wordt hoe de creatieve sector en andere sectoren elkaar kunnen versterken en hoe dat bijdraagt aan ondernemerschap. Wil jij erbij zijn? Meld je hier direct aan!

Ontwerpsessie-950x633

Creatief en ondernemend

Realistische dromers. Dat zijn de drie oprichters van HIK; Marije van Bork, Henk Verhagen en Klaas Schotanus. HIK staat voor Heldere Innovatieve Kunsten. HIK maakt ontwerpen voor depublieke ruimte, zoals de ‘Transferaccelerator’ op Station Overvecht, ontwikkelt community- en kunstprojecten en ontwerpt interieuroplossingen. “Wat ons uniek maakt is dat wij ontwerpen maken voor de openbare ruimte, maar ook de realisatie op ons nemen en de bewoners erbij betrekken” vertelt Marije van Bork.

Een project waar Marije enthousiast over vertelt is het ontwerp voor het centrale parkeerterrein in Utrecht Overvecht. “De wens van de gemeente was om op de centrale parkeerplaats een aangename plek te maken waar ondernemers zich thuis voelen en samenkomen. Hiervoor organiseerden we een brainstormmiddag midden op straat. We bouwden maquettes samen met de ondernemers zodat hun wensen boven tafel kwamen en ze in een heel vroeg stadium al betrokken waren bij het planvorming.”

Marije vindt dat de creatieve sector de andere sectoren goed kan aanvullen. Een HIK project bij de Rabobank is daar een goed voorbeeld van. “Het probleem van de Rabobank was dat oudere mensen zich niet prettig voelden bij internetbankieren. Wij hebben het concept ‘Rabo Dichtbij Huis’ bedacht. Dit is een plek waar de Rabobank producten op het gebied van financiële educatie in het interieur terugkomen. Het ziet eruit als een huiskamer, je leert internetbankieren op de bank bij de bank! Een plek die uitnodigt tot ander gedrag. Dat is een belangrijk element van ons werk: ander gedrag uitlokken doordat je dingen er goed of mooi uit laat zien.

Voor de toekomst heeft HIK ambitieuze plannen. “Wij zijn erg geïnteresseerd in de leegstandsproblematiek in Nederland. Daar hebben we veel ideeën over en we zijn al vaak ingehuurd om een concept te bedenken voor een leegstaand kantoor. Nu zouden we graag de rol willen hebben waarin wij partijen samenbrengen, nadenken over de invulling en vormgeving en uiteindelijk de plannen ook realiseren.” HIKontwerpers