Een ondernemer neemt risico’s. Zonder dat hij of zij dezelfde zekerheden als een werknemer heeft. Word je als ondernemer ziek? Dan heb je een probleem. Je verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid is duur. Daarom is ONL, in samenwerking met SamSamKring, ONL Crowdsurance begonnen. ONL Crowdsurance is een vereniging met als doel het bieden van een eenvoudig en betaalbaar alternatief voor de Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). De leden van de vereniging zijn zelfstandig ondernemers.

In het kort

Iedereen die is aangesloten spaart op een eigen rekening. Deze rekeningen vormen gezamenlijk ons vangnet. Als je ziek bent ontvang je van iedereen een kleine donatie. Al deze donaties bij elkaar opgeteld vormen jouw inkomen.

Uit welke inkomensniveaus kan ik kiezen?

Je kunt kiezen uit een inkomen van 1500, 2000, of 3000 euro per maand (netto).

Hoe bouw ik een spaarbedrag op?

Om te kunnen sparen open je online een eigen rekening. Op deze rekening reserveer je maandelijks een bedrag. Je betaalt dus geen premie, maar bouwt een buffer op. Dit gaat allemaal automatisch. SamSamKring draagt zorg voor alle administratieve ondersteuning.

Welk bedrag reserveer ik maandelijks?

Het bedrag dat je maandelijks reserveert is afhankelijk van het gekozen inkomen. Zie de tabel hieronder.

 

Waar is de maandelijkse reservering op gebaseerd?

De maandelijkse reservering is gebaseerd op een ziekteverzuimpercentage van 6%. Dit percentage ligt onder ondernemers een stuk lager, maar zo bieden we alle deelnemers zekerheid.

Van wie is het geld op mijn rekening?

Voor ONL Crowdsurance open je een persoonlijke rekening. Het geld is dus helemaal van jou. Stop je met ONL Crowdsurance, dan word je spaarbedrag volledig teruggestort. De donaties aan zieken gaan uiteraard wel van je spaarbedrag af.

Hoe lang blijf ik opbouwen?

Door maandelijks te sparen bouw je een buffer op. Zo bieden we zekerheid dat een lid dat ziek is altijd inkomen heeft. Ook als er in een periode meer dan 6% zieken zijn. Het is niet nodig om te blijven sparen als alle spaarpotjes goed gevuld zijn. SamSam bewaakt het saldo op jouw SamSam rekening. Als er op jouw rekening een bedrag staat gelijk aan 24x jouw spaarbedrag, stort SamSam het teveel halfjaarlijks naar jouw privérekening terug.

Vang een griepje zelf op.

Bij ziekte geldt een eigen risico periode van twee maanden. Daarna ontvang je maximaal 2 jaar het inkomen dat je gekozen hebt.

 Wat zijn de deelnamekosten?

De eenmalige inschrijfkosten zijn 150 euro (inclusief BTW). Participanten van ONL hoeven geen inschrijfkosten te betalen. Daarnaast betaal je per maand 20 euro contributie. Dit bedrag betaal je voor de ondersteuning door de arbodienst (€ 10) en de dienstverlening van SamSam Servicebureau (€ 10). Hoe groter we worden, hoe lager de kosten. Let op: de kosten zijn fiscaal niet aftrekbaar.

Hoe wordt ziekte beoordeeld?

Een onafhankelijke arbodienst beoordeelt de ziekmeldingen. Maar de arbodienst helpt ook bij re-integratie. Want als ondernemer wil je

natuurlijk zo snel mogelijk weer aan de slag. Anders raak je je klanten kwijt.

Hoe meer leden, hoe lager de kosten.

Over het algemeen is het ziekteverzuim onder ondernemers laag (1,5%). Er kunnen financiële problemen ontstaan als er meer dan 6% zieken zijn gedurende een langere periode. De leden kunnen dan niet meer aan hun verplichtingen voldoen. Dat is heel vervelend voor de zieken die rekenen op de schenkingen. Gelukkig zal deze situatie zich bijna nooit voordoen. Hoe meer leden, hoe kleiner het risico en hoe lager de kosten.

Als het toch gebeurt, kiezen  de leden samen een oplossing. Bijvoorbeeld allemaal eenmalig een extra bedrag storten. Door vooruitkijken en een goed ziektebeleid kunnen deze situaties voorkomen worden. ONL Crowdsurance signaleert en ondersteunt met advies.

ONL Crowdsurance: de vereniging

ONL Crowdsurance is een vereniging. ONL is voor en door ondernemers. Daarom bestaat het bestuur van de vereniging uit zelfstandig ondernemers.

Waarom doet ONL dit?

ONL komt op voor de belangen van zelfstandig ondernemers. In Den Haag wordt de stem van deze grote groep nu veel te weinig gehoord. Wij gaan ervoor zorgen dat deze stem eindelijk gehoord wordt. Wij willen de gesprekspartner zijn die politiek Den Haag nu mist. Daarom bouwen we via ONL Crowdsurance aan een grote achterban van zelfstandig ondernemers.

Hoe word ik lid?

Vul het onderstaand formulier in. En wij nemen contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.