De Groningen TapesNieuwsPodcast

De Groningen Tapes #2: Jacolien Venema-Bijsma

In de tweede aflevering van podcastserie De Groningen Tapes interviewt ONL-voorman Hans Biesheuvel ondernemer Jacolien Venema-Bijsma die een garagebedrijf runt in Loppersum samen met haar broer. Door het wachten op nieuwbouw staan investeringen in het bedrijf on hold.

In 2015 lag het schaderapport met de bevingsschade aan het bedrijf op de mat bij Bosch Car Service Bijsma. Zeven jaar later is er nog niets gebeurd. “Er staat heel veel in. Zo moest het toilet moet eruit, een deel van het pand moet kaal. Dan ga je niet investeren. Zonde als het er na een jaar weer uit moet.” Sinds vorig jaar weet de ondernemer dat er een nieuw pand komt. “Wij kunnen namelijk niet zomaar naar een ander pand verhuizen. Er staat niets geschikts te huur in de omgeving en je kunt ook niet een jaar dicht.” Er wordt daarom een nieuw en steviger gebouwd gebouwd naast het huidige pand waar zij tot die tijd blijven werken. “Het pand wordt aardbevingsbestendiger gebouwd. Het wordt nooit helemaal bestand tegen aardbevingen”, vertelt Venema-Bijsma.

Het afgelopen jaar was heel frustrerend. Je wilt graag investeren”, zegt Venema-Bijsma. “BOVAG wil dat het huidige pand er representatief uitziet. Als alles veroudert, heb je geen mooi aanzicht.” Maar investeren doe je niet als je niet weet wanneer het start, legt de ondernemer uit. “Vooraf weet je niet dat het zeven jaar gaat duren. Je moet wachten op je beurt en steeds aan de bel trekken. Het duurt gewoon heel lang. De vinkjes moeten wel op groen, anders betaalt de overheid niet.”

Het voelt alsof het proces belangrijker is, dan wat er speelt bij de bewoners en ondernemers. “Als je over een bepaald punt heen bent, gaat het sneller. Maar voor je zover bent, ben je jaren verder.” Ze voelt zich niet altijd gehoord. “Je hebt een aanspreekpunt en daarachter zitten zoveel partijen. Het moet ook wel klikken met die aangewezen persoon”, zegt Venema-Bijsma, die veel steun heeft aan haar familie in het proces.

Veel ondernemers worstelen in deze tijden met de energierekening. Hoe staat deze ondernemer tegenover meer gaswinning? “Ik zou het persoonlijk wel snappen. Ik denk dat het uiteindelijk wel gaat gebeuren, maar zet daar wel tegenover dat er wordt doorgepakt. Dat mensen in een veilig huis en pand zitten. Dan moet allemaal wel sneller gaan dan nu het geval is.” Venema-Bijsma ziet ondanks alles wel toekomstperspectief. Ze heeft wel een boodschap voor staatssecretaris Hans Vijlbrief. “Het proces is te stroperig en kost heel veel mensen energie en slapeloze nachten. Ik hoop dat dit snel aangepast kan worden”, aldus Venema-Bijsma.

Beluister hier de podcast.