De Groningen TapesNieuwsPodcast

De Groningen Tapes #3: Simone van Dijken

In de derde aflevering van podcastserie De Groningen Tapes interviewt ONL-voorman Hans Biesheuvel ondernemer Simone van Dijken van Van Dijken Bouwbedrijf. Het bedrijf dat sinds 1936 bestaat, wordt ingezet voor het versterken en herstellen van schade aan panden met aardbevingsschade. “Je hebt echt een hele lange adem nodig. Het valt niet mee om dat vol te houden”, zegt Van Dijken.

“Het hele dossier speelt sinds 2012 en is op gang gekomen na de zware beving van Huizinge. Vanaf dat moment staan we met dit probleem op en gaan we ermee op bed”, vertelt Van Dijken. “Na een aantal jaar hebben we wel gezegd ‘we stoppen met ’s avonds doorwerken en de telefoon gaat uit. Anders is het niet meer vol te houden. Mensen barsten in huilen uit aan tafel. Dat doet verschrikkelijk veel met je. Je moet de hele dag heel veel ballen in de lucht houden. Het gaat om meer dan het bouwen alleen. Het is de bureaucratie waar iedereen tegenaan loopt en waar je als ondernemer tussenin zit. Het sloopt je. Het houdt je heel erg bezig.”

Het versterken en herstellen van schade levert het bedrijf veel werk op en dat heeft negatieve en positieve kanten. “Positief is dat je naar een mooi toekomstbeeld kan toewerken. De negatieve kanten zijn de bureaucratie waar je tegenaan loopt, wachttijden bij de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) en het duurt lang tot je antwoorden krijgt. Het is een hele lange gang”, zegt de ondernemer. “Wat iedere Groninger zich inmiddels wel afvraagt is ‘wat doen al die mensen die werken voor de Nationaal Coördinator Groningen? Daar werken zo verschrikkelijk veel mensen, maar wat doen die allemaal? Iedereen moet heel erg lang wachten. Het schiet voor geen meter op en de mensen die het moeten uitvoeren staan ook maar te wachten en te wachten. Als er ergens een handtekening voor moet komen, moet het langs zoveel bureaus. Als je eenmaal een akkoord hebt en je los kunt gaan met een versterking moet je vaak nog een half jaar wachten tot het geld beschikbaar komt.” 

Van Dijken vertelt over de procedure in de podcast. Het verhalen van schade door bevingen loopt via het Instituut Mijnbouwschade. Daarna duurt het enkele maanden tot anderhalf of twee jaar duren voordat er iemand komt om de schade op te nemen. Dan is het afwachten tot het rapport klaar is. Hierin staat alle schade op een rij, hoe dat opgelost zou moeten worden en wat voor compensatie op zijn plaats is. “Soms helpen we mensen om een zienswijze in te dienen als bepaalde schade niet is meegenomen. Hoe kleiner de schade, hoe gemakkelijker het gaat. Bij veel schade wordt het een moeilijk verhaal en een lastig proces”, legt de ondernemer uit. “Dien jij een zienswijze in, dan het ook voorkomen dat je naar een hoorzitting moet.” 

“Ons dagelijks werk is het versterken van panden. Mensen krijgen soms wel drie of vier jaar na opname van de schade een versterkingsadvies. Een constructeur moet dit omzetten naar een uitvoeringsplan. Dat kan een aantal maanden duren. Als dat er is, wordt er gerekend en wordt er door ons een calculatie van de kosten ingediend. Wij hebben versterkingen gehad waarbij we tien keer een nieuwe calculatie moesten maken.” Die kosten moeten worden voorgeschoten door het bouwbedrijf. In dit geval gaat het al om 50.000 euro aan kosten. “Het zijn altijd de procedures die gevolgd moeten worden. Daar is de NCG heel star in. Voor ons als ondernemers is dat soms onwerkbaar. Soms heb je pas een getekend contract twee weken voor de start.” Bouwbedrijf Van Dijken neemt op dit moment geen werk meer aan van de NCG. “We weten niet wanneer versterkingen starten.” De NCG zegt dat de versterkingsoperatie in 2028 gereed moet zijn. “Maar dat gaat zeker niet lukken. Dat is een utopie.” 

“Deze versterkingsopgave is zo groot”, zegt Van Dijken. “Geef mensen meer vrijheden en een zak met geld en leg achteraf verantwoording af.” Ze wordt doodmoe van het geneuzel, tientjeswerk, over wc-potten, bijvoorbeeld. Het lange proces levert veel hogere rekeningen op. 

Beluister hier de podcast met Simone van Dijken.