De Groningen TapesNieuwsPodcast

De Groningen Tapes #4: Eltje Bos

In de vierde aflevering van podcastserie De Groningen Tapes interviewt ONL-voorman Hans Biesheuvel ondernemer Eltje Bos die zijn pensioenvoorziening in rook zag opgaan nadat hij zijn zaak Hotel Wapen van Leiden in Appingedam met verlies moest verkopen als gevolg van aardbevingsschade.

In 2012 werd Bos 65 jaar oud en besloot hij om na ruim veertig jaar hard werken het hotel in de verkoop te zetten. Uit een taxatie bleek het bedrijf 1,2 miljoen euro waard te zijn. In augustus dat jaar vond de grote aardbeving in Huizinge plaats. “Dat heeft een groot effect gehad. Op dat moment gingen de investeringen van bedrijven omlaag”, vertelt Bos. Het aantal overnachtingen van zakenmensen in zijn hotel nam af. In 2013 stonden de steigers na een renovatie wederom voor het stadhuis, dat naast zijn hotel ligt, omdat de gevel ervan af dreigde te vallen. Bos liet ook een aannemer komen om de schade aan zijn pand in kaart te laten brengen. Prijskaartje 120.000 euro. Hierdoor haakten twee kopers af en de laatste wilde een forse verlaging van de prijs. Uit een nieuwe taxatie bleek dat het hotel nog maar zes ton waard was. “Op dat moment zag ik met een noodgang mijn pensioen wegvliegen. De overwaarde van het pand is je pensioen.” 

Bos was er dag en nacht mee bezig. “Je kon in het begin nergens terecht. Alleen bij de NAM. 

In 2015 nam hij zijn verlies en verkocht zijn zaak voor een veel lager bedrag. “Het was kiezen of delen.” Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen spande een rechtszaak aan voor compensatie van de aardbevingsschade tegen de NAM. Daar kwam niets uit omdat op dat moment de schade verhaald moest worden bij weer een nieuwe instantie, het Instituut Mijnschouwschade Groningen. Hij besloot uiteindelijk een beroep te doen op zijn rechtsbijstandsverzekering om zelf de gang naar de rechter te maken, maar bleek geen vrije keuze van advocaten te hebben. “Nu is dit gebied uitgesloten om je recht te halen.” De oud-ondernemer heeft anno 2022 ‘nog geen cent teruggezien’. 

“Wat er moet gebeuren? Er moet samen met het bedrijfsleven worden gekeken waar dit proces op vastloopt. Het is pure ambtenarij. De overheid moet mensen het gevoel geven dat de overheid ermee bezig is. Je hoort niets en ziet niets. De communicatie moet beter. Ik moet overal achteraan. Om die reden praten we thuis ’s avonds niet meer over gas”, zegt Bos. Hoe staat hij in de gasdiscussie? Toch meer Gronings gas oppompen om de energierekening te betalen? “Ik sta daar koel in. Dan weten ze het niet waar ze het over hebben. Kinderen kunnen niet meer op hun slaapkamers slapen hier omdat het niet veilig is.” 

Beluister hier de podcast waarin Eltje Bos zijn verhaal doet.