De Groningen TapesNieuwsPodcast

De Groningen Tapes #5: Ageeth Mollema

In de vijfde aflevering van podcastserie De Groningen Tapes interviewt ONL-voorman Hans Biesheuvel ondernemer Ageeth Mollema die een hoveniersbedrijf runde in Groningen, maar failliet ging door de opstelling van de bank.

In 1997 lieten Mollema en haar partner een bedrijfsgebouw en woning bouwen. “Dat ging goed tot mijn ex-partner klachten kreeg rond 2011 en toen lieten we ons oog vallen op een bedrijf dat ter overname stond bij Nijmegen zodat hij het rustiger kreeg”, vertelt Mollema. Het hoveniersbedrijf werd getaxeerd op een bedrag van 1,2 miljoen euro. “Toen was er ook een crisis gaande, maar de bevingen gingen ook een rol spelen. Potentiële kopers zagen wel iets in het bedrijf, maar op een gegeven moment was er een aardbeving in het nabijgelegen dorp Hellum. Ik hoorde het huis kraken en zag het bewegen. Ik was des duivels.”  

Het tweetal besloot om te zakken met de prijs, omdat haar partner inmiddels al in het nieuwe bedrijf werkte. “In 2014 was er nog geen zicht op verkoop, omdat gegadigden afhaakten. Zij wilden niet investeren in aardbevingsgebied.” In dat jaar liep haar relatie stuk, onder meer door de situatie. “Dan zit je in een bedrijfspand en woning en je wilt weg, maar dat kan niet vanwege wat zich onder je voeten afspeelt. Ik heb me behoorlijk gegijzeld gevoeld in het gebied”, verzucht ze.

In 2016 kreeg de bank lucht van de relatiebreuk. “Die wilde de gronden waarop we de leningen hadden verkregen, door onze scheiding, stopzetten. Dus ze wilden graag cashen. Nou, daar zit je dan met je goeie gedrag. De duimschroeven werden steeds verder aangedraaid tot ons een ultimatum werd gesteld. Voor september 2016 moest het bedrijf verkocht zijn en anders werd het een gedwongen verkoop.” Uiteindelijk is alles verkocht voor vijf ton. “Het verschil was zeven ton. Het kan toch niet zo zijn dat het uitmaakt waar je pand staat?! De waardedaling van bedrijfspanden is nergens geregeld. Mijn hele oudedagsreserve is weg.” Ze klopte bij tientallen loketten aan zonder resultaat. “Het is keihard”, zegt Mollema. 

“Wat mij betreft krijgen de instanties die betrokken zijn bij afhandeling een brevet van onvermogen. Dit heeft met geld en desinteresse te maken. Dit kan niet langer zo. De gedupeerden moeten een stem krijgen in de besluitvorming. We kunnen niet langer toestaan dat er over ons gesproken wordt, maar met ons. Dat is tot op de dag van vandaag niet gebeurd”, aldus Mollema.

Beluister hier de podcast met Ageeth Mollema.