De Groningen TapesNieuwsPodcast

De Groningen Tapes #6: Carlo Goddijn

In de zesde aflevering van podcastserie De Groningen Tapes interviewt ONL-voorman Hans Biesheuvel ondernemer Carlo Goddijn die de deuren moest sluiten van zijn haar- en huidverzorgingsbedrijf in Hoogezand door bevingsschade.

De 78-jarige ondernemer startte 52 jaar geleden zijn haar- en huidverzorgingsbedrijf dat uitgroeide tot een bedrijf met zestien man personeel in de hoogtijdagen. “De laatste twee jaar heb ik alleen gewerkt en vorig jaar ben ik officieel gestopt. Ik heb het altijd met plezier gedaan.” In 2015 meldde Goddijn de eerste schade als gevolg van aardbevingen aan zijn pand. Via de rechter kreeg hij zijn gelijk dat het om bevingsschade ging. “Een specialist liep het hele pand door en maakte overal foto’s van. Daarna is het wachten tot je aan de beurt bent. Het duurt rustig drie maanden voordat je iets hoort. Toen kreeg ik te horen dat het niet om schade ging, maar om verzakkingen.” Naar een vergoeding kon hij op dat moment fluiten. Het bewijzen van zijn gelijk kostte heel veel energie. “Je kan ook niet gaan opknappen, omdat je moet wachten op antwoord. Ondertussen komen er ook weer nieuwe scheuren bij”, zegt de ondernemer. 

Een deel van zijn pensioen zit in het pand. “Maar het pand wordt niet verkocht. Naast andere potjes heb je dat bedrag ook nodig.” Hij wacht nu op de rechtbank voor weer een verzoek om uit te keren voor de aardbevingsschade. “Elk jaar komen er nieuwe regels, systemen en onderzoeken en het enige dat er gebeurt is dat het steeds minder wordt. Er wordt gewoon niet betaald”, legt hij uit. 

“Stop eens met al die inspecties.” Van iedere honderd euro komt er maar twintig euro terecht bij de ondernemers en bewoners voor het aanpakken schade- en versterking. “Van die twintig euro wordt ook nog een aantal overheidsgebouwen betaald die opgeknapt moeten worden. Wat blijft er dan voor ons over?” Hij pleit ervoor om de rekening van aannemers te betalen en dan steekproefsgewijs te checken of het klopt. 

Thuis gaat het over niets anders dan de bevingsschade. Goddijn schreef zelfs een keer een brief naar minister-president Mark Rutte. “Ik heb geen antwoord gekregen. Heel onbeschoft. Mijn belangrijkste boodschap is dat er moet worden opgehouden met het wantrouwen. Keer het bedrag dat wij nodig hebben om de schade te herstellen gewoon uit”, aldus de ondernemer. 

Beluister hier het verhaal van Carlo Goddijn.