De Groningen Tapes #1: Mark Willem Evenhuis
In de eerste aflevering van podcastserie De Groningen Tapes interviewt ONL-voorman Hans Biesheuvel ondernemer Mark Willem Evenhuis, herberg In de Valk in Middelstum. Hij sloot vanwege de bevingsschade zijn zalencentrum Vita Nova in hetzelfde dorp.
“In 2007 begon ik met Vita Nova, dat was een veredeld dorpshuis, dat ik heb opgebouwd van twee naar twintig medewerkers”, vertelt Evenhuis. In 2012 kwam daar de herberg bij. In 2021 kwam het plan van aanpak om de aardbevingsschade aan te pakken van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG). In 2015 werd de schade opgemeten. “Je verwacht na het uitkomen van het rapport dat er dingen gaan rollen. Dat viel tegen.” Het eerste gesprek was met een bewonersbegeleidster van de NCG, die nergens antwoord op kon geven. “Bij het tweede gesprek kregen we te horen dat er pas compensatie zou plaatsvinden op het moment dat de versterking of sloop/nieuwbouw van start zou gaan”, vertelt de ondernemer. “Maar daar was nog geen perspectief op. Dat is de rode draad van het verhaal: geen perspectief.”
Na corona kreeg Vita Nova een heleboel aanvragen voor feesten en partijen, maar Evenhuis en zijn partner hadden inmiddels als gevolg van de coronacrisis afscheid genomen van veel personeel. “We moesten weer nieuwe medewerkers aannemen, maar doordat je niet weet wat er met je bedrijf gaat gebeuren en het pand is het moeilijk om medewerkers iets te bieden. Beginnen ze over een half jaar met de werkzaamheden of over drie jaar? Uiteindelijk hebben we besloten om de onderneming te staken.”
Evenhuis had nooit gedacht dat het pand uit 1960 onveilig zou zijn. “Als je dan hoort dat er bij een 4.0 aardbeving er geen half uur aan ontruimingstijd is, zit je wel heel anders in je bedrijf. Wij leefden van de massa. We gaven in de grote zaal feesten tot vierhonderd personen. Als er dan een beving komt en je hebt geen tijd om die mensen in veiligheid te brengen, ga je dat niet meer doen. Dan begin je ook de financiële gevolgen te merken.” Evenhuis kon zijn verhaal wel kwijt aan instanties. “Maar er werd niets mee gedaan.” Sinds oktober vorig jaar hebben de ondernemers niet meer gehoord. “Het balletje werd heen en weer gerold tussen de NCG en de gemeente.” Inmiddels zijn de deuren gesloten van het zalencentrum.
Voor alle ondernemers die nog in dezelfde situatie zitten, hoopt Evenhuis op meer perspectief. “Je krijgt geen datum wanneer er wordt gestart met de werkzaamheden. Dat moet beter worden geregeld voor ondernemers. Het heeft ons veel geld gekost om te stoppen. Bovendien was er geen andere optie. We voelden ons gegijzeld in het bedrijf. Verkoop en doorgang van het bedrijf was niet mogelijk. Er ontstonden steeds meer scheuren en er was bovenal het gevoel van onveiligheid”, aldus de Groninger, die pleit voor meer maatwerk en tijdige compensatie.
Beluister hier de podcast.