Nieuws

Digitale Mainport – Column Hans Biesheuvel – Telegraaf

Column Hans Biesheuvel
Telegraaf 16 juni 2016

Digitale Mainport
De afgelopen jaren is ICT uitgegroeid tot dé overkoepelende enabler van groei. Hoogstaande digitale infrastructuur is zo belangrijk geworden dat het een randvoorwaarde is voor het functioneren van de economie. Ik pleit er voor de digitale infrastructuur te benoemen als derde mainport. Net als bij Schiphol en de Rotterdamse haven maken we voor de digitale mainport een plan om structureel te investeren voor de langere termijn.

De Nederlandse uitgangspositie is goed. Eén van de grootste internetknooppunten in de wereld, AMS-IX, ligt in Amsterdam. Google bouwt datacenters in de Eemshaven, bedrijven als Coolblue, Adyen en Fox-IT komen van Nederlandse bodem. We kunnen deze positie echter niet voor lief nemen.

De status van digitale mainport verzekert dat er permanent geïnvesteerd wordt in infrastructuur, kennis en human capital. De overheid draagt actief bij aan onderzoek, kennis van cybercrime en het opleiden van talent. De mainport werkt als katalysator voor de ontwikkeling van kennis en het aantrekken van mensen en zorgt voor een goede wisselwerking met het onderwijs.

De digitale ontwikkelingen gaan zo snel dat we het ons niet kunnen veroorloven om niet zelf het voortouw te nemen. Zie het als het bouwen van de Deltawerken. Het verschil is dat we nu de golf aan nieuwe ontwikkelingen zien aankomen.

2016 06 16_Telegraaf_Column_Hans Biesheuvel_Digitale Mainport