CoronaNieuws

Ondernemers, dit is het moment voor scholing – AD, 19 mei 2020

AD – Opinie, 29 mei 2020

De overheid presenteert deze week een tweede steunpakket om de crisis door te komen. Bedrijven doen er goed aan nu te investeren in ontwikkeling en bijscholing, stellen lector Familiebedrijven Ilse Matser en ONL-voorzitter Hans Biesheuvel.

Ze hebben vaak meer vet op de botten en zijn stevig gefinancierd, mede door eigen kapitaal in het bedrijf. Maar als deze bedrijven geen omzet meer hebben, balanceren ook zij snel op de rand van de afgrond. Wat moet er gebeuren om deze bedrijven te behouden? Het is belangrijk dat de overheid in sneltreinvaart een noodpakket heeft opgezet. Nu duidelijk geworden is dat de 1,5 metersamenleving nog wel even blijft, staat de verlenging van de steunmaatregelen op de Haagse agenda. Juist nu is het daarom belangrijk niet te blijven hangen in een crisisreflex, maar ook te kijken naar de lange termijn.

Zet daarom in op het versterken van menselijk kapitaal. Het is belangrijk om nu te investeren in kennis van werknemers en ondernemers. Door bijscholing en ontwikkeling van praktische vaardigheden. Deze inzet en investering zullen ons slimmer uit deze crisis halen. Vaak zeggen bedrijven geen tijd te hebben voor bijscholing en dat begrijpen wij. Natuurlijk blijft nu overleven prioriteit. Maar als er tijd over is, doen ondernemers er verstandig aan te investeren in bijscholing. Goed voor het bedrijf, de werknemer en de Nederlandse economie.

Investeren in personeel kunnen ondernemers niet alleen, dit vraagt om afstemming met de aanbieders van opleidingen. Het reguliere beroepsonderwijs, private onderwijsinstellingen maar ook nieuwe initiatieven als de Ambachtsacademie, bieden mogelijkheden. Door meer vraag-gestuurd te werken, kunnen zij opleidingstrajecten aanbieden die het werkveld nu nodig heeft. Daarnaast kan de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt veel beter. Het zou goed zijn als er meer stageplaatsen bij mkb-bedrijven komen. Kleine bedrijven moeten gestimuleerd worden de meerwaarde te zien van nieuwe kennis.

Scholen kunnen hierbij helpen door meer tijd te steken in het zoeken naar kleine bedrijven. Ook is de lesstof vaak snel verouderd. Kijk naar wat het bedrijfsleven nodig heeft en pas vakken daarop aan. Het ministerie van Onderwijs, de Vereniging Hogescholen, de MBO-Raad en de NVAO kunnen hier met ondernemers een doorbraak forceren. Als we de steunmaatregelen omzetten naar investeringen in vaardigheden dan is het nooit weggegooid geld.

Als een bedrijf het toch niet redt, kunnen werknemers makkelijker elders aan de slag. In het beste scenario herstelt de economie snel, mede dankzij de ontwikkelde kennis van werknemers en ondernemers. Kortom, van intelligente lockdown naar een slimme samenleving. Laten we dit samen mogelijk maken.

Lees het artikel op de website van het AD