Nieuws

Dit kun je doen tegen winkeldiefstal – Ondernemersvraag in De Telegraaf – Hans Biesheuvel geeft antwoord

Onze herenmodezaak in Amsterdam loopt uitstekend. Maar naast dat we veel verkopen, verdwijnen er helaas ook veel spullen zonder dat we daarvoor betaald krijgen. Wat kunnen wij in Nederland doen tegen winkeldiefstal?

De kans dat een dief gepakt en veroordeelt wordt, is veel te laag in Nederland. Hierdoor denken dieven: wat kan het mij schelen? Ik wil een overheid die zegt ‘nu is het genoeg’. Straffen omhoog, meer geld voor cameratoezicht en meer capaciteit bij de politie.

Begin december organiseerde ONL een gesprek met VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz en Amsterdamse winkeliersverenigingen. Het is belangrijk dat ondernemers hun ervaringen delen met politici. Dit geeft waardevolle inspiratie om op het hoogste politieke niveau veranderingen door te voeren.

Wat kun jij doen als winkelier? Zorg dat voorbijgangers bij je naar binnen kunnen kijken. Zet je etalage dus niet te vol. Hang ook de haakjes van de kleerhangers om en om. Zo kan iemand niet in één beweging een rek vol jassen mee grissen en naar buiten rennen. Zorg daarnaast dat de achterdeur van je pand goed verlicht is.

De afgelopen jaren worden ook veel BedrijvenInvesteringsZones (BIZ) opgezet in samenwerking met gemeenten. Hierbij investeren ondernemers samen in de publiciteit of uitstraling van het gebied. Je kunt ook een veiligheids-BIZ oprichten en de beveiliging aanscherpen.