CoronaNieuwsPersberichten

Dreun voor ondernemers

Zojuist maakte premier Rutte bekend dat de overheidsmaatregelen ter bestrijding van het coronavirus worden verlengd tot 20 mei. Er komt dus geen versoepeling van de maatregelen voor bedrijven. De teleurstelling is enorm groot bij ondernemers, vooral na de recente oproep van Minister Wiebes dat ondernemers zich konden gaan voorbereiden op de anderhalvemetereconomie.

‘Het laatste sprankje hoop op het doorkomen van deze crisis dat veel ondernemers nog hadden dreigt nu als sneeuw voor de zon te verdwijnen,’ ziet ONL-voorzitter Hans Biesheuvel, ‘terwijl juist het vertrouwen in de toekomst voor ondernemers van belang is om deze crisis door te komen.’ Hoewel ONL alle begrip heeft voor de voorzichtigheid van het Kabinet, zijn we enorm teleurgesteld dat er tijdens de persconferentie geen aandacht was voor de ruggengraat van onze economie. Er werd niets gezegd over de extra benodigde steun voor het bedrijfsleven. Dat kan bijvoorbeeld door het noodpakket aan maatregelen te verlengen tot ver na 31 mei. De erkenning van de moeilijke periode waarin veel ondernemers verkeren en de impact van de verlenging van de maatregelen op onze economie miste ONL bij de persconferentie. Veel ondernemers zullen zich daardoor nu verloren voelen.

Wat het extra zuur maakt is dat nog niet zo lang geleden ondernemers door minister Wiebes werden aangemoedigd om zich te richten op de anderhalvemetereconomie. ONL zag al de meest innovatieve ideeën voorbijkomen. Ondernemers durfden de afgelopen tijd weer voorzichtig vooruit te kijken en dachten perspectief te zien, maar het startsein voor de anderhalvemetereconomie bleek te vroeg gegeven. Zo blijkt nu uit de persconferentie.

Biesheuvel wil voorkomen dat veel ondernemers in paniek faillissement gaan aanvragen. ‘Als het Kabinet niet heel snel met extra steun komt zullen veel ondernemers geen toekomstperspectief meer hebben. De dreun voor de economie is gigantisch, ondernemers verliezen hoop.’ Zo zal de liquiditeitsproblemen voor ondernemers nu nog urgenter worden. Bedrijven hadden al alles op alles gezet om goed te letten op de kosten, maar de liquiditeitsruimte van kleine- en middelgrote bedrijven is te beperkt om deze schok te kunnen opvangen. Het kabinet moet daarom zo snel mogelijk extra steunmaatregelen presenteren die de liquiditeitsruimte van bedrijven vergroot.

ONL gaat keihard aan de slag om extra steunmaatregelen vrij te maken en zet alles op alles om vragen, onduidelijkheden en problemen die onder ondernemers leven op te lossen. Daarbij vragen wij van alle ondernemers om door te gaan met het maken van plannen, bijvoorbeeld voor de anderhalvemetereconomie. Zodat – zodra het weer kan – Ondernemend Nederland weer snel aan de slag kan!’