Nieuws

Economisch herstel bij kleinere ondernemers en zelfstandigen

Na een zwaar eerste kwartaal van 2021 is de situatie voor kleinere ondernemers aan het herstellen. In het tweede kwartaal was er een duidelijke verbetering te zien. De omzetten nemen fors toe, net als het ondernemersvertrouwen en de continuïteitsverwachting. Dit blijkt uit de Kleinbedrijf Index Q2 2021, waaraan bijna 1.000 ondernemers deelnamen. De KB-Index is een gezamenlijk initiatief van Qredits, ONL voor ondernemers en het Kenniscentrum Digital Business & Media van de Hogeschool.

De Kleinbedrijf Index wordt vierjaarlijks herhaald in 2021 en 2022. Samen vertegenwoordigen de kleinere ondernemers en zzp’ers 95,5% van alle ondernemers in Nederland. Zij zorgen ook voor bijna een kwart van alle bedrijfswinsten en een derde van de werkgelegenheid in het bedrijfsleven.

Hoewel de economie er dus nadrukkelijk beter voorstaat, zijn er ook belangrijke aandachtspunten. In het rapport worden de volgende drie aanbevelingen gedaan:

  1. De achterblijvende investeringen kunnen het kleinbedrijf blijvend verzwakken. In een digitale economie neemt de concurrentie van grote spelers alleen maar toe. Mogelijk zullen ondernemers actiever moeten worden benaderd om – met behulp van kant-en-klare subsidieadviezen met hoge slaagkans – meer in te zetten op (digitale) innovaties.
  2. Flexibele overbruggingskredieten tegen vriendelijke rentes blijven belangrijk vanwege de duidelijke kapitaalbehoefte en relatief lage marges in het kleinbedrijf.
  3. Lage marges en te lage ondernemersbeloningen voor een langere periode wijzen op niet levensvatbare ondernemingen. Doorgeleiding naar www.geldfit.nl of www.mkbdoorgaan.nl is dan van belang om oplopende zakelijke of privéschulden te voorkomen.