Nieuws

Een focus van de BIK op MKB & familiebedrijven dringend gewenst!

De BIK is geïntroduceerd als een belangrijk onderdeel van het steun en herstel beleid van het kabinet. ONL voor Ondernemers steunt de koers van het kabinet op hoofdlijnen en is voorstander van het idee om ondernemers extra tegemoet te komen met het naar voren halen van investeringen. Echter, ONL vreest dat de BIK in zijn huidige vorm te weinig verschil gaat maken voor ondernemers. Meer dan ooit is het belangrijk om MKB-ondernemers en familiebedrijven te stimuleren om te investeren in hun bedrijf en vooruit te denken. Een investerend bedrijfsleven is van groot belang voor het herstel van economische groei en baanbehoud.

Het kabinet streeft ernaar om  een aandeel van 60% van het BIK budget bij het MKB terecht te laten komen. ONL wil dit opschroeven naar 80%. Partijen als de SGP, CU, en D66 lijken dit te steunen, maar helaas steunt niet iedere partij in de 2e kamer dit idee nog. Eerder concludeerde het CPB al dat wanneer de BIK sterker zou worden gericht op kleine bedrijven, waaronder ook familiebedrijven, dat dit waarschijnlijk tot een grotere toename van de investeringen leidt.

Aanvraagloket BIK moet zo spoedig mogelijk open

ONL wil dat het aanvraagloket per 1 januari open gaat. Deze regeling kan juist goed gebruikt worden in tijden van crisis. Het is daarom zaak dat ondernemers zo snel mogelijk van de BIK gebruik kunnen maken. Op de planning staat nu dat ondernemers pas vanaf 1 september 2021 de BIK kunnen aanvragen. De loketten voor andere steun- en herstelmaatregelen konden in een mum van tijd worden geopend. Waarom kan dit niet bij de BIK?

Na een aanvraag is het ook nog een tijd onzeker of de aanvraag daadwerkelijk gehonoreerd wordt. Dit heeft als gevolg dat ondernemers alsnog huiverig zullen zijn om nu al te investeren en het gewenste positieve effect op economisch herstel zal tegenvallen.

Teleurstelling komt naar aanleiding van debat in de Tweede

Tijdens de behandeling van de BIK in de Tweede Kamer werd er nauwelijks tegemoet gekomen aan de bezwaren van ONL. Staatssecretaris Vijlbrief gaf aan vast te willen houden aan het 60% maximum voor het MKB en het aanvraagloket pas te willen openen op 1 september 2021. ONL vindt dit teleurstellend en een gemiste kans om de economie een stevige impuls te geven in 2021.