Nieuws

‘Eigen wettelijke status voor zzp’ers’, Hans Biesheuvel bij BNR

ONL voor Ondernemers lanceerde 22 juni 2017 een voorstel voor nieuwe zzp-regelgeving: een eigen wettelijke status voor zzp’ers. Samen met The Future Group organiseerde ONL een rondetafelgesprek in Nieuwspoort om met ondernemers, experts en de Tweede Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA), Steven van Weyenberg (D66) en Erik Ziengs (VVD) over de status van zelfstandigen zonder personeel te spreken. Naar aanleiding daarvan was Hans Biesheuvel eerst te gast bij BNR nieuwsradio.

“De Wet DBA, waarin de relatie tussen zzp’ers en opdrachtgevers wordt geregeld, leidt tot een hoop onduidelijkheid. Er wordt in Den Haag gewerkt aan een oplossing; tot die tijd is de handhaving van de wet opgeschort. ONL pleit ervoor dat zzp’ers een eigen wettelijke grondslag krijgen. Zo moet er eindelijk duidelijkheid komen voor zzp’ers en hun opdrachtgevers. ‘Je kan nu, als je kijkt naar loonbelasting – ben je werknemer of werkgever – geen zzp’er worden; die status kun je niet kiezen. Je bent verplicht het een of het ander te worden. Wij denken dat dat niet meer van deze tijd is’, zegt ONL-voorman Hans Biesheuvel. ‘Met een eigen wettelijke grondslag denk ik dat je in elk geval duidelijkheid creëert.’ Biesheuvel legt zijn plan vandaag voor aan leden van de Tweede Kamer.

‘Ik ben blij te horen dat ZZP-Nederland het in elk geval op twee punten met mij eens is: dat de wet DBA van tafel moet en dat zzp’ers een eigen wettelijke grondslag moeten hebben’, zegt Biesheuvel. Wat hem betreft moet er nu worden nagedacht over de fiscale spelregels die bij zo’n eigen wettelijke status horen. ‘Er zijn heel veel zzp’ers die op een laag inkomen zitten. Als ze hun werk kwijtraken of ze worden arbeidsongeschikt, dan vallen ze in een heel diep gat. Een van de ideeën die wij hebben en die wij vandaag ook zullen presenteren, is dat je de zelfstandigenaftrek – die wij graag willen handhaven – zou kunnen koppelen aan het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering.’ Zo, zegt Biesheuvel, kun je ondernemers van niet-ondernemers onderscheiden.”

Klik hier om de uitzending terug te luisteren via BNR.