Columns & Opiniestukken

Eind goed, al goed – Column Hans Biesheuvel – Telegraaf

18 oktober 2018, Den Haag

Eind goed, al goed

Het kabinet gaat terecht flink investeren in het MKB. Er komt een lastenverlichting voor het gehele bedrijfsleven. Dit wordt betaald met geld dat eerst naar buitenlandse aandeelhouders en multinationals zou gaan. Ik heb vol ingezet op het terugdraaien van deze slechte uitruil uit het regeerakkoord. Nu dit gelukt is, voelt het als eind goed al goed.

Lage vennootschapsbelasting is goed voor iedereen. Hiervan profiteren ook de Nederlandse ondernemers. Tegelijkertijd wordt het voor buitenlandse bedrijven aantrekkelijker om zich hier te vestigen. Hetzelfde geldt voor het verlagen van de lasten op arbeid. Dit zorgt voor meer werkgelegenheid en economische groei.

Ik merk dat het kabinet zich steeds meer bewust wordt van het belang van het MKB. Gerealiseerd wordt dat hier de banen en de innovaties vandaan komen. Maar fiscaal gezien was het MKB het ondergeschoven kind. Helemaal de ondernemers met een BV. Dat wil ik samen met het kabinet recht zetten.

Nu de commotie rondom te dividendbelasting voorbij is, moet de politiek verder aan de slag. Dit is een mooie stap voorwaarts, nu moeten we het karwei afmaken. De vermogensrendementsheffing, de Wet DBA en de vereenvoudiging van de werkkostenregeling staan nog op de rol. Maar ook met het vernieuwen van de arbeidsmarkt moeten meters gemaakt worden.