NieuwsPersberichten

Er is meer nodig om ondernemers door deze nieuwe, moeilijke fase van de coronacrisis heen te loodsen

Publicatie: 1 oktober 2020

Afgelopen maandag werden de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus verder aangescherpt. “Ik begrijp de keuze van het kabinet voor extra maatregelen, maar niet alle bedrijven kunnen deze klap incasseren. Er is meer nodig om ondernemers door deze nieuwe, moeilijke fase van de coronacrisis heen te loodsen”, aldus Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland.

ONL roept het kabinet daarom op om voortvarend aan de slag te gaan met een vijftal punten:

Blijf ondernemers steun en perspectief bieden

Om te beginnen roept ONL het kabinet op om ondernemers een routekaart aan te reiken. Die benodigde houvast missen ondernemers nu in de corona-aanpak zoals een landelijke mondkapjesplicht. Communicatie vanuit de overheid is niet altijd even duidelijk, terwijl er veel behoefte is aan een duidelijk en helder beleid. Biesheuvel: “Vergeet niet dat ondernemers in de overlevingsstand staan en dat toekomst- en handelsperspectief daarbij essentieel zijn.”

ONL wil dat het kabinet afziet van de afbouw van het steunpakket voor het bedrijfsleven ONL wil dat het kabinet afziet van de afbouw van het steunpakket nu de maatregelen worden aangescherpt. Het is goed dat het nieuwe steunpakket loopt van 1 oktober tot 1 juli, maar wordt het voor veel ondernemers de bottle neck als deze wordt afgebouwd.

Gesprek over sectorspecifieke maatregelen

ONL wil graag in gesprek met het kabinet over aanvullende sectorgerichte steun voor sectoren zoals de voucherbank voor de reisbranche, de TVL+ voor bowlingbranche en de evenementensector en de seizoensknop voor kermisexploitanten. “Zonder extra steun vanuit de overheid is het einde oefening voor deze sectoren.”, vreest ONL-voorman Biesheuvel.

Ondernemers snakken naar extra lucht om te kunnen reorganiseren 

Er moet er meer lucht komen voor ondernemers om te reorganiseren. ONL roept minister Koolmees op om de transitievergoeding voor te gaan financieren. Deze ontslagvergoeding valt vooral voor kleine bedrijven amper te betalen. Indien een bedrijf genoodzaakt is om te reorganiseren, moet er ruimte zijn om werknemers een transitievergoeding te geven. Dat betekent dat, ondanks steun van de overheid, ondernemers niet failliet hoeven te gaan, maar kunnen blijven ondernemen.

Voer tijdelijke overbruggingsmaatregelen snel in 

Het kabinet werkt momenteel aan een zogenaamd Doornroosje-arrangement voor bedrijven die het door corona erg zwaar hebben, maar na de crisis prima kunnen overleven. Zo zorg je ervoor dat bedrijven na een korte winterslaap weer verder kunnen met ondernemen. ONL zet in op een snelle invoering van deze regeling en is al nauw betrokken bij de uitwerking ervan.

ONL blijft de komende periode nauw in contact met ondernemers en gaat met het kabinet in gesprek over wat er nodig is om gezonde bedrijven overeind te houden en over de invulling van deze punten.