Nieuws

Ervaring delen met collega-ondernemer – Ondernemersvraag in De Telegraaf – Hans Biesheuvel geeft antwoord

Mijn watersportverhuurbedrijf heeft een leuke omzet van twee ton. Helaas houd ik door de hoge kosten mijn hoofd net boven water. Ik wil graag doorgroeien. Hoe zet ik op een verantwoorde manier de volgende stap?

Ondernemers zijn vaak meesters in het verkopen van hun product of dienst. Maar om te slagen en goed te leven van je onderneming niet altijd genoeg. Laatst sprak ik een ondernemer die zijn product goed kon aanprijzen, maar failliet ging vanwege een slecht huurcontract en ongunstige overnamevoorwaarden. Als die even was gaan sparren met een andere ondernemer, was hem een hoop ellende bespaard gebleven.

Daarom is je laten inspireren door de kennis en ervaring van andere ondernemers belangrijk. Af en toe sparren voorkomt fouten en geeft nieuwe verrassende ideeën. Zeker als je met je bedrijf wilt groeien.

Een goede sparringpartner vinden kan lastig zijn. Een duur expertbureau is zo gevonden, maar niet voor iedere ondernemer weggelegd. Wees daarom niet bang om iemand uit je eigen netwerk te vragen, ook al ken je diegene niet heel goed. Veel ondernemers staan open om hun expertise te delen.

Cruciaal voor succesvol sparren is dat zowel de ondernemer als de sparringpartner zich kwetsbaar opstellen. Benadruk dat jullie vrijuit kunnen praten en zorg voor een veilige omgeving. Zo kan een goede vertrouwensrelatie ontstaan.