NieuwsONL in de media

‘Het MKB moet nog 13 miljard krijgen’ – RTL Z – MKB Ondernemerscongres

Tijdens het MKB Ondernemerscongres drinkt RTL Z een espresso met Hans Biesheuvel, voorzitter van ONL.

De vraag wordt gesteld of al het ‘gemopper’ onder ondernemers iets zegt over het ondernemersklimaat in Nederland. Mopperen op de banken en mopperen op de overheid is van alle tijden, dit beaamt Hans Biesheuvel. Toch ziet hij een duidelijke oorzaak: “Ik vind Nederland een fantastisch ondernemersland. Ik denk dat het gemopper toch te maken heeft met de crisistijd”.

Waar financiering vóór de crisis vanzelfsprekend was, is dat nu niet langer zo. Ook is er constant onduidelijkheid over spelregels voor ondernemers. Daarnaast is het werkgeverschap in het huidige systeem geen aantrekkelijk perspectief meer voor ondernemers, onder andere vanwege hoge regeldruk.

Ook het afschaffen van de dividendbelasting komt aan bod. Waar er eerst sprake was van een slechte uitruil, is het tij nu gekeerd en daar profiteert het MKB van. Volgens Hans Biesheuvel is dit niet meer dan terecht, hij is opgelucht, maar er is ook nog veel meer te doen de komende jaren. Na een lastenverzwaring van 15 miljard, is er na deze lastenverlichting van 2 miljard nog 13 miljard te gaan.

De energietransitie is één van de grote vragenstukken waar ook het MKB mee te maken krijgt. Er is niets mis met het concept ‘de vervuiler betaalt’, maar laten we dat dan wel Europees regelen. Anders zorgen we er volgens Hans Biesheuvel voor dat het Nederlandse bedrijfsleven direct met 1-0 achter komt te staan.

Het artikel van RTL Z lees je hier.

Het volledige interview kijk je hier terug.