Nieuws

ONL wil Europese regels internationaal maatschappelijk ondernemen

ONL vindt het goed dat er bindende regels komen voor internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO). Dat stelt Hans Biesheuvel, voorman van ONL, maandag tijdens een internationale conferentie georganiseerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken over IMVO-beleid bij Beeld & Geluid in Den Haag. De Tweede Kamer ziet graag Nederlandse wetgeving, maar ONL wacht liever op de Europese regels die in de maak zijn.

“Als je misstanden in Azië wil aanpakken, kun je dat beter op Europees niveau regelen”, zegt Biesheuvel, die niet tegen duidelijke regelgeving is. “Het gaat om de volgorde. Straks is er een nationale IMVO-wet en een jaar later komen er Europese regels. Laten we het in één keer goed regelen: op Europees niveau. Dit komt de uitvoerbaarheid en het gelijke speelveld ten goede.”

In het coalitieakkoord is afgesproken dat Nederland zich in de EU inzet voor IMVO-wetgeving en nationale IMVO-wetgeving invoert. Dat betekent dat ondernemers verantwoordelijk zijn voor de productieketen waar zij onderdeel van uitmaken. Nederlandse bedrijven moeten ervoor zorgen dat zij geen handeldrijven met andere bedrijven die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten of milieueisen.

Gelijk speelveld voor heel Europa

“De Europese richtlijn die eraan komt, gaat al ver”, zegt de voorzitter van de ondernemersvereniging. Nederlandse wetgeving erbij maakt onnodig ingewikkeld. “Het klinkt op papier leuk. In de praktijk zijn Nederlandse bedrijven vaak kleine spelers in een lange keten. Het is maar de vraag of je die invloed überhaupt hebt in die keten. Natuurlijk moet je je bewust zijn met wie je zakendoet, maar in hoeverre moet dat in een extra Nederlandse wet worden vastgelegd. En hoe interpreteer je die normen in de wet? Wat wij acceptabel vinden, daar wordt in een ander land heel anders naar gekeken. De wens om tegen kinderarbeid te knokken of duurzame productieprocessen: daar zijn we voor. Maar zorg voor een gelijk speelveld voor heel Europa”, aldus Biesheuvel.