Nieuws

Expertvisie VII – Mr. Theo Gommer – Kabinet ‘verjubelt’ € 2 miljard van het DGA-pensioen

Kabinet ‘verjubelt’ € 2 miljard van het DGA-pensioen
20 juli 2016

Begin maart beloofde ik in april terug te komen op het Directeur Groot Aandeelhouders-pensioen. Het feit dat ik dat nu pas doe komt niet door mij, maar omdat onze Staatsecretaris van Financiën al jaren moeite heeft om zijn toezegging in zake het DGA-pensioen na te komen voor wat betreft deadlines.

Maar, 1 juli was het zover. Het Kabinet heeft besloten om in ieder geval zo’n € 2 miljard van het toekomstige DGA-pensioen nu al vast te verjubelen (*).

Elke DGA mag zijn pensioen namelijk afkopen met een korting in 2017 van maar liefst 34,5%. En dat ook nog eens op basis van de fiscale voorziening, in plaats van de veel hogere commerciële voorziening. Daarna in 2018 met een korting van 25% en in 2019 nog 19,5%.

Het geld is ook al ‘genoteerd’ én wordt dus uitgegeven. Dat in 2018 / 2019 zal blijken dat er maar een schijntje van is binnengekomen, omdat de meeste DGA’s echt niet zomaar een paar ton gaan ‘aftikken’, en eerder kiezen om – ook de fiscale pensioenreserve – om te zetten in een ‘spaarvariant’ – met dus uitgestelde belastingheffing -, ach wie dan leeft wie dan zorgt.

Daarnaast, het geld dat nu binnenkomt, komt dus op termijn niet meer binnen. Daarom ook ‘verjubelen’. Het is namelijk geen meevaller, maar gewoon het naar voren halen van belastinginkomsten. Ik vraag me dan ook af hoe het in het Kabinetsoverleg is besproken. Maar, met het oog op de verkiezingen was iedereen het er blijkbaar snel mee eens. Qua PR moet ik Wiebes dan ook maar een dikke 10 geven hiervoor!

Ben ik het nu niet eens met de maatregelen? Deels. Ik ben ook voorstander om het DGA-pensioen te vereenvoudigen, tot en met afkoopmogelijkheden aan toe. Wel had ik zelf gekozen voor wel een toekomstige faciliteit en/of had het omgezet, met ‘vergelijkbare condities’, in een ‘beschikbare premieregeling’ in eigen beheer. Maar goed, het feit dát Wiebes nu eindelijk heeft besloten is tenminste wat.

De ‘niet-toekomstige’ faciliteit is overigens ‘afgekocht’ met een verhoging van het lage Vpb-tarief naar € 250.000,- in 2018 en zelfs € 350.000,- in 2021. Voordat een DGA de juiste keus kan maken zal hij goed en zorgvuldig alle opties en mogelijkheden moeten bekijken. Inclusief het terughalen van verzekerd kapitaal naar de eigen BV. Dat er de komende jaren een complexiteit komt van (deels) afgekocht pensioenen, omgezette pensioenen, verzekerde pensioenen en premievrije pensioenen nog steeds in eigen beheer of in een aparte Pensioen BV, maakt dat het er voor de Belastingdienst ook zeker nog niet eenvoudiger op wordt. Van groot belang zijn daarnaast ook de gevolgen voor de partner bij overlijden, maar ook bij een mogelijke echtscheiding. Uiteindelijk moet de partner dan ook instemmen, ongeacht wat de DGA zelf ook zou willen.

Dat dus de partner van de DGA de definitieve toestemming moet geven, geeft misschien meteen aan wie thuis ‘de broek aanheeft’ bij de ondernemer-DGA!

Een fijne zomer!

Graag verwijs ik u tot slot ook naar www.pensioenweblog.nl, daar vindt u heel veel zinnige pensioeninformatie!
(*) De term ‘verjubelen’ is gelanceerd door voormalig Minister van Financiën Onno Ruding en betekent ook verbrassen of potverteren.

TheoGommer-Website (533x800)