Nieuws

Expertvisie XXIII – Theo Gommer – 50 is niet oud! En vooral niet al pensioenwaardig.

50 is niet oud! En vooral niet al pensioenwaardig.

Er waart een spook rond op internet/social media, die werknemers van 50 al als pensioenwaardig wil bestempelen. Onzin! ‘Oud’ begint anno 2018 pas bij 70. Daarnaast zullen we de komende jaren alle ‘arbeidskracht’ nodig hebben in ons land. In dat kader stel ik daarom de volgende maatregelen voor in het ‘pensioendossier’.

We verhogen de pensioendatum, zowel voor de AOW als het reguliere pensioen naar 70 jaar. Vervolgens wordt de AOW wel geflexibiliseerd; iedereen, hoezeer ook bedoeld voor ‘zware beroepers’ mag de AOW 5 jaar eerder voor 50% laten ingaan. Dan moet je dus ook voor 50% blijven werken. Ook (werkgevers)pensioen kan sowieso eerder – ergo, op ieder moment – ingaan, ook in deeltijd. In combinatie met een hoog/laag constructie én de optie om 50% van het pensioen in 5 jaar te krijgen, in plaats van levenslang, kan iedereen dan ‘op/rond’ 65 jaar met pensioen. We hoeven dan niet ieder jaar te ‘neuzelen’ of de AOW-datum over 5 jaar nu wel of niet weer met 3 maanden wordt verhoogd én de AOW- en pensioendatum worden weer gelijk getrokken. Dat adviseert en rekent wel zo makkelijk. Tot 2030 hebben dan rust in de tent.

Vervolgens wordt er een pensioenplicht ingesteld. Iedereen, ook de ZZP-er, moet sparen voor een minimaal pensioen. Dat kan – zeker voor ZZP-ers – gewoon op een geblokkeerde bankrekening. Een kind kan de was doen. De belastingdienst kan dat desnoods uitvoeren. Wel mag iedereen dan 50% van het gespaarde geld gebruiken voor andere zaken; voor o.a. hypotheek tot studieverlof, dus bij- en omscholing. En op pensioendatum mag een lumpsum opgenomen van het restant tot die 50% of dat mag in 5 jaar uitgekeerd. Dan blijft er altijd een ‘aanvullend’ pensioen over van 50%, naast de AOW.

Verder krijgt iedere werknemer/ZZP-er de komende 5 jaar de mogelijkheid om een fiscaal aftrekbaar pensioenadvies (lees financiële planning) te krijgen tot € 1.000,-. Dat is dan mooi die € 1.000,- die ‘we’ nog krijgen van Minister-president Rutte. Binnen 5 jaar weet dus iedereen waar hij/zij staat financieel gezien en kan dan keuzes maken. Langer – parttime – doorwerken of niet en mede op basis daarvan het gesprek met de werkgever aangaan inzake employability & pensioen. Ook werkgevers krijgen een extra fiscaal voordeel als ze ‘adviseurs’ inhuren om hun werknemers te adviseren. Ook weer de komende 5 jaar. De huidige economie kan dat prima dragen.

Niemand kan dan meer weglopen voor ‘eigen verantwoordelijkheid’. Werknemers overdenken wat ze nog kunnen, willen en hoe lang en wat ze daar qua bij-/omscholing voor moeten doen. Werkgevers zorgen dat het ingepast wordt in de onderneming. Ik hoorde onlangs dat Amerikaanse moeder-bedrijven liever ‘oudere’ werknemers in Nederland met een zak geld wegsturen dan inzetten op employability & pensioen. Want, die reorganisatiekosten ‘lopen’ niet via de Winst & Verlies-rekening en hebben dus geen impact op korte termijn aandelenkoersen. Tja. Gelukkig bepalen wij zelf hoe het in Nederland moet.

De overheid lanceert vervolgens een ‘Postbus 51’-campagne (ja ja, ook online), die mag ‘Leefjepensioen’ of zo heten en is gericht op informatie, communicatie, langer doorwerken en eigen verantwoordelijkheid. Dit wordt – positief! – ondersteunt door de vakbonden en de werkgeversorganisaties. ONL is daar een van! Doe je negatief, dan ben je af en doe je niet meer mee. Dus pas op!

Verder benoemt de Regering een Commissie Witteveen 2 (Witteveen 1 uit 1995 was de basis voor de huidige wetgeving inzake individualisering & flexibilisering van pensioen), die een marsroute maakt voor de (verdere) aanpassing van het pensioenstelsel richting 2030. Ik weet wel wie daar in moeten zitten.

Mijn ‘oom’ ging met pensioen op z’n 53e (?!). Hij is er niet gelukkiger van geworden. Daar kwam hij achter toen hij 62 was. Toen was het te laat om nog weer (parttime) aan de slag te gaan. En hij had nog wel een prachtige hobby. Maar ja, om daar nu ruim 30 jaar aan te besteden…. Langer – parttime  – werken maak gelukkiger en gezonder, dat is onderzocht. Het hoeft niet, het mag, eigen keus, eigen verantwoordelijkheid.

Tot slot schrijf ik bij deze een prijsvraag uit om voor ‘demotie’ een andere naam te bedenken. De bijklank van ‘demotie’ is namelijk, ten opzichte van ‘promotie’ negatief. Het ‘nieuwe’ demotie-denken betekent: je hoeft alleen nog maar die dingen te doen die je kunt, leuk vindt en waar je energie van krijgt. Eigenlijk dus een pensioenpromotie. Dat wil iedereen dus wel. En dat werk je fluitend – parttime – tot je 70e en later door. Mail mij op theogommer@gommerpensioen.nl. De nieuwe commissie Witteveen beslist, de winnaar krijgt van mij een ‘gratis’ pensioenadvies en een lekkere fles wijn.

Zo gaan we het doen! Op Prinsjesdag wordt dit plan omarmd (….niet negatief doen, dan ben je af schreef ik al).

mr. Theo Gommer MPLA CCFP (1966) is managing partner bij de &Gommer Pensions Group. Daarnaast is hij advocaat bij Gommer & Partners Pensioen Advocaten en oprichter van de PensionLawyers Asscociation.