Nieuws

Expertvisie XXIV – Theo Gommer – Van vakantiegeld en pensioen: eigen financiële verantwoordelijkheid

Van vakantiegeld en pensioen: eigen financiële verantwoordelijkheid

 De laatste signalen zijn dat er geen pensioenakkoord komt voor een nieuw/aangepast pensioenstelsel. Na 10 jaar praten zijn we dus geen stap opgeschoten. Behalve de verhoging van de AOW- en pensioenleeftijd. Maar de vakbonden willen zelfs dat het liefst terugdraaien, inclusief herintroductie van vroegpensioen. Terug naar vroeger, terug naar af dus.

Van de sociale partners – lees vooral de vakbonden – valt dus niets te verwachten, de SER zit klem.

Verbazingwekkend dat de wetgever er niet gewoon ‘klaar mee is’ en zelf ingrijpt. Wie is nu ‘de baas’ in Nederland? Verschuilen achter: ‘pensioen is een arbeidsvoorwaarde en daar gaan de sociale partners over’ is dan ook een achterhaald zwaktebod.

Uit onderzoek blijkt dat ZZP-ers gewoon ‘blije werkers’ zijn. De een voelt zich gewoon een flexibele werknemer, de ander een echte zelfstandig ondernemer. Werknemers blijven niet meer 40-45 jaar bij dezelfde werkgever en/of in dezelfde branche. Ergo, bedrijven bestaan gemiddeld nog maar zo’n 18 jaar! 2e carrières zijn in opkomst en moeten dus gestimuleerd.

Daar wordt zelfs extra geld voor uitgetrokken door Sociale Zaken; het Leven Lang Ontwikkelen programma.

Vakantiegeld

Waarom bestaat de opbouw en uitbetaling van vakantiegeld nog vraag ik mij al jaren af? Zolang dat nog bestaat wordt het – inderdaad – niets met de eigen financiële verantwoordelijkheid. Maar dat is/was wel de bedoeling van de Wet Pensioencommunicatie: input geven zodat de werknemer zelf handelingsperspectief krijgt voor zijn eigen financiële en arbeidsplanning.

Maar ja, zolang ik nog vakantiegeld krijg, wordt nog steeds gedaan of ik niet met wintersport kan. Immers, dan is mijn geld toch op? Want, ik kan niet met mijn eigen geld omgaan?! Kortom, stop met opbouw van 8% vakantiegeld per maand, gewoon 8% extra per maand. De werkgever kan op verzoek die 8% gewoon direct op een aparte spaarrekening storten. We moeten mensen slimmer maken, niet dom houden. En dat gebeurt nu echter wel.

Vakantiegeld en het huidige pensioenstelsel: beide van de jaren ‘50 van de vorige eeuw, ‘de geur van geprakte aardappelen met spruitjes’. Maar het is tijd dus voor afschaffing en vernieuwing. Persoonlijke transparante pensioenrekeningen, mét alle flexibiliteit om pensioengeld ook vóór pensionering – zinnig – deels aan te wenden voor hypotheek, bij- en omscholing, zorgverlof, en lumpsum. Het mag namelijk, kiezen, het hoeft niet. Eigen keus!

mr. Theo Gommer MPLA CCFP (1966) is managing partner bij de &Gommer Pensions Group. Daarnaast is hij advocaat bij Gommer & Partners Pensioen Advocaten en oprichter van de PensionLawyers Asscociation.