Corona

Extra steun nodig voor bedrijven die nog niet open mogen

BNR, 6 juni 2020

Ondernemers in sectoren die nog niet open mogen, moeten extra gecompenseerd worden. Dat zegt Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland in BNR Zakendoen. Met name bowlingbanen verdienen volgens hem op dit moment extra aandacht. ‘Dat zijn allemaal mensen die vaak met hun eigen geld dat bedrijf hebben opgebouwd en dat met hart en ziel doen.’

Biesheuvel reageert daarmee op de uitspraak van premier Mark Rutte dat er niet altijd goede argumenten zijn om sectoren nog op slot te houden. ‘De argumentatie rond corona snap ik; ik heb het kabinetsbeleid steeds gesteund, ik begrijp de routekaart en ik begrijp dat je het stap voor stap moet doen. Maar dan vind ik wel dat je passende maatregelen moet nemen voor de sectoren die langer moeten wachten.’

Er moet daarom specifieke steun komen voor bedrijven die, bijvoorbeeld, maandelijks 50.000 euro van hun rekening zien verdwijnen, met ‘nul omzet en nul perspectief’, meent Biesheuvel. Hij maakt zich met name sterk voor bowlingcentra, die veel vaste lasten hebben, maar ondanks goede protocollen nog tot september moeten wachten tot ze open mogen. ‘Het gaat me vooral om die mkb-ondernemers daarachter, die geen uitleg krijgen waarom ze nu dicht moeten. En dat begrijp ik gewoon niet.’

Luister de uitzending op BNR.nl