Columns & OpiniestukkenNieuws

Gamechanger – Column Hans Biesheuvel – Telegraaf

Column Hans Biesheuvel
Telegraaf 19-01-2017

Gamechanger

Voor ondernemers in Nederland hebben we een gamechanger te pakken. Volgende week bespreekt de Tweede Kamer het wetsvoorstel van Agnes Mulder en Mei Li Vos dat onredelijk lange betaaltermijnen tegengaat. Deze wet is op initiatief van ONL voor Ondernemers tot stand gekomen.

Late betalingen zijn funest voor de hele handelsketen. Doordat een multinational financieringslasten afwentelt op leveranciers ontstaat er een sneeuwbaleffect. De cashflow komt bij alle leveranciers onder druk te staan. Zij moeten producten langer voorfinancieren, kunnen minder investeren of moeten zelf meer geld lenen. Ik spreek ondernemers die wel 120 dagen op hun geld wachten.

De norm in Nederland is om binnen 30 dagen, of eerder, de factuur te betalen. Dit geldt voor zowel overheid als bedrijfsleven. Indien het écht nodig is kunnen bedrijven onderling een termijn afspreken van uiterlijk 60 dagen. De nieuwe wet maakt het klip en klaar dat multinationals die nog langere termijnen afdwingen bij mkb-leveranciers de wet overtreden. Een rechter zal zulke contractbepalingen nietig verklaren.

Bij een gezonde economie horen gezonde betaaltermijnen. Sinds de oprichting van ONL prijkt het onderwerp bovenaan onze agenda en ik ben blij dat we samen met het CDA en PvdA een concrete oplossing hebben gevonden.