Columns & OpiniestukkenCorona

Gastblog – Klant komt voor bankgarantie en vertrekt met factoring van Voldaan

Het zijn rare tijden, dat staat vast. De media schreeuwen moord en brand en mogelijk niet onterecht. Goedlopende mkb-bedrijven die nog geen lening hebben, krijgen bij de bank geen voet tussen de deur. De bank is te druk met het blussen van branden op de bestaande portefeuilles, het opschorten van terugbetalingen en het verhogen van leenbedragen om de coronacrisis te overbruggen. Neem ik de banken dit kwalijk? Nee, eigenlijk niet. Ik snap dat je prioriteiten moet stellen. Dit betekent echter wel dat een bepaalde groep klanten niet wordt bediend. En dat neem ik de banken wel kwalijk. Alle bankiers in Nederland hebben een eed afgelegd. Waarom wordt die niet nageleefd? Waarom worden klanten niet doorgestuurd naar partijen zoals Voldaan? Hoe zit dat met het centraal stellen van de belangen van klanten?

Onderneming X had geen schulden. De liquiditeitspositie was ruim voldoende voor normale bedrijfsvoering maar niet genoeg om een bankgarantie van een ton te stellen. Terwijl zich een commerciële kans voordeed die dat wel vereiste. Dus dan moet je lenen. Hij kwam bij Voldaan terecht en Voldaan kon gelukkig binnen de kortste keren (24 uur) een ton overmaken aan deze onderneming door enkele facturen contant te maken.

Zou deze klant normaal bij ons in de boeken komen? Nee, waarschijnlijk niet. Is deze oplossing duurder dan een bankgarantie? Ja, geheid. Is de ondernemer gelukkig met deze oplossing? Ja, 100%. Het was echter niet de bank die deze ondernemer naar Voldaan verwees, maar een financieel adviseur. Die is dus eigenlijk de held van dit verhaal. Als de ondernemer zijn poging had gestaakt na de afwijzing van de bank, dan had dat geleid tot het mislopen van omzet (en ja, uiteindelijk ook belastinginkomsten voor de BV Nederland).

Dus banken, accountants en adviseurs: stop, ik herhaal STOP met het denken voor ondernemers. STOP met zelf bepalen dat factoring/Voldaan te duur is. Ondernemers willen gewoon vooruit. Juist nu, geloof me, ik weet dit. Ik ben zelf ook ondernemer. Soms is prijs minder belangrijk dan verkrijgbaarheid. Laat die keuze aan de ondernemer. Want als jij ondernemers de keuze ontneemt vanwege jouw eigen invulling aan prijsbeleving, dan ben je verkeerd bezig. Dan handel je in strijd met de bankierseed en veel belangrijker nog: tegen het belang van ondernemend Nederland!

Tim Zoete
Algemeen directeur Voldaan Factoring