Corona

Geeft WAB de knock-out in coronastrijd? – Ondernemersvraag in De Telegraaf – Hans Biesheuvel geeft antwoord

Alle evenementen zijn gecanceld deze zomer. Een flinke dreun voor mijn stadsmarketingbureau. Afgelopen half jaar heb ik nog drie mensen aangenomen, maar nu moet ik gaan reorganiseren om mijn bedrijf te redden. Hoe zit dat met een ontslagvergoeding?

Tot 1 januari 2020 moest een werknemer twee jaar of langer in dienst zijn bij een bedrijf voor een transitievergoeding. Dit is onlangs veranderd. Nu moeten ook werknemers die pas een paar maanden bij een bedrijf werken vergoed worden. Dit is zo geregeld in de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Veel ondernemers weten dit nog niet.

De WAB is geen werkgeversvriendelijke wet. Ik ben er nooit een fan van geweest. Het stimuleert niet om werkgever te worden. Door de coronacrisis hebben bedrijven nu weinig reserves, waardoor deze ontslagvergoeding vooral voor kleine bedrijven amper te betalen valt. Als de ondernemer failliet gaat, tijdelijk uitstel (surseance) van betaling krijgt of in de schuldsanering zit, is diegene geen ontslagvergoeding verschuldigd.

Dat zou kunnen betekenen dat, ondanks alle steunmaatregelen van de overheid, ondernemers toch onnodig failliet gaan. Ik vraag mij sterk af of de overheid hier genoeg rekening mee houdt en ga dit dan ook nogmaals aankaarten in Den Haag. We moeten niet laten gebeuren dat in de strijd tegen het coronavirus de WAB uiteindelijk de knock-out uitdeelt aan ondernemers, waardoor zij tegen de vlakte gaan.