Columns & Opiniestukken

Géén akkoord – Column Hans Biesheuvel – Telegraaf

16 november 2018, Den Haag

Géén akkoord

Een pensioenakkoord zal voor onwerkbare regels en verplichtingen zorgen. Dat is de terechte angst van veel ondernemers. Die hebben nog steeds last van de vorige plannen uit de oude polder: de Wet DBA en Wet Werk en Zekerheid. Met deze slechte wetgeving in gedachte heb ik liever géén akkoord dan een slecht akkoord.

Vernieuwing van het pensioenstelsel is broodnodig. Initiatief hiervoor hoeven we niet vanuit de vakbonden en VNO te verwachten. Die zullen met name de eigen belangen goed geregeld hebben in een pensioenakkoord. Met de wensen van zelfstandigen, MKB’ers en jongeren wordt geen rekening gehouden, daar wordt niet naar geluisterd.

Ondernemers kunnen geen pensioen opbouwen. Niet fiscaal aantrekkelijk althans. Dat lijkt niemand iets uit te maken. Sterker nog, de politiek maakt sparen voor de oude dag onaantrekkelijk. Dit komt door de oneerlijke vermogensrendementsheffing en de boete op sparen binnen de vennootschap.

Ik pleit voor een nieuw toekomstbestendig pensioenstelsel, waar alle werkenden een aantrekkelijk pensioen kunnen opbouwen. Om dit te bereiken moeten we eerst de verplichtstelling en de doorsneepremie afschaffen en persoonlijke pensioenpotjes introduceren. Dit gecombineerd met faciliteiten voor ondernemers, zorgt er voor dat iedereen een pensioen kan opbouwen.