CoronaNieuws

Geen Tozo, geen loon, maar wel kosten – Ondernemersvraag in De Telegraaf – Hans Biesheuvel geeft antwoord

Ik ben zzp’er en maak gebruik van de Tozo. Nu lees ik dat het inkomen van mijn partner ook mee gaat tellen. Hij verdient net boven het sociaal minimum. Wat gaat dit voor mij betekenen?

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers krijgt gelukkig een vervolg. De noodregeling die eind mei afloopt wordt met drie maanden verlengd tot eind augustus. Dit geeft zelfstandig ondernemers, zoals zzp’ers, een aanvullende uitkering voor levensonderhoud wanneer het inkomen tot onder het sociaal minimum daalt als gevolg van de coronacrisis.

Maar bij deze verlenging, de zogenaamde Tozo 2 uitkering levensonderhoud, is een voorwaarde opgenomen die verstrekkende gevolgen kan hebben: de partnerinkomenstoets. Dit houdt in dat het inkomen van de partner meetelt voor het bepalen van de hoogte van de uitkering. Als het huishoudinkomen boven het sociaal minimum komt, kan er geen aanspraak gemaakt worden op de Tozo 2.

En dat gaat voor veel ondernemers zeer ongunstig uitpakken. Want hoe zit het met de huishoudens waarbij de inkomsten boven het sociaal minimum uitkomen, maar waarvan de vaste lasten wel zijn gebaseerd op het gezamenlijke inkomen? Daar heeft politiek Den Haag nog geen antwoord op. ONL is daarom in gesprek met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Voor veel zzp’ers is er nog geen enkel perspectief op werk en omzet, kijk maar naar de evenementensector of theaterwereld. De partnerinkomenstoets invoeren gaat veel te snel.